Električna energija

Energetska zajednica traži konsultanta za PPA ugovore

energetska zajednica ppa ugovori tender konsultant

Foto: Mar from Pixabay

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice raspisao je tender za konsultanta koji će pomoći ugovornim stranama da ubrzaju uvođenje ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) za projekte obnovljive energije.

Od konsultanta se očekuje da analizira pravni i regulatorni okvir ugovornih strana, među kojima su i Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija, zatim, da predloži preporuke za otklanjanje prepreka, proceni potencijalni uticaj ugovora o otkupu električne energije na postizanje ciljeva za obnovljive izvore energije do 2030. godine i sprovede obuke za izgradnju kapaciteta.

Cilj nabavke pod nazivom Ugovori o otkupu elektrčne energije iz obnovljivih izvora u Energetskoj zajednici je da se olakša uvođenje PPA ugovora za obnovljivu energiju kako bi se ubrzala upotreba obnovljivih izvora energije potrebnih za postizanje energetskih i klimatskih ciljeva, kao i da se obezbedi sigurna i čista energija građanima, navodi se u javnom pozivu.

Konsultant bi trebalo da analizira pravni i regulatorni okvir članica Energetske zajednice i identifikuje barijere koje ometaju zaključivanje PPA ugovora za obnovljivu energiju.

Od konsultanta se očekuju da da predloge za otklanjanje barijera za PPA ugovore

Preporuke za rešavanje barijera, takođe, su deo posla savetnika, uključujući pojedinačne izmene nacionalnog zakonodavstva, otkrivanje preduslova i tržišnih mehanizama za omogućavanje PPA ugovora za obnovljivu energiju i uvođenje relevatnih mera u nacionalne energetske i klimatske planove, navodi se  u javnom pozivu.

Konsultant bi trebalo da proceni potencijalni uticaj PPA ugovora na postizanje ciljeva za obnovljivu energiju do 2030, uticaj virtuelnih i prekograničnih PPA ugovora između članica Energetske zajednice i sa članicama Evropske unije, kao i implikacije PPA ugovora u odnosu na zahteve koje donosi prekogranična taksa na CO2 (eng. carbon border adjustement mechanism – CBAM).

Zadatak savetnika je da obezbedi izgradnju kapaciteta u cilju uvođenja PPA ugovora

Sekretarijat u javnom pozivu podseća da izgradnja kapaciteta igra ključnu ulogu u osnaživanju zainteresovanih strana da sklapaju PPA ugovore za obnovljivu energiju.

Cilj obezbeđivanje specifičnih obuka za finansijere obnovljive energije, elektroprivrede i kompanije je da se zainteresovane strane steknu veštine i znanja da se snalaze sa veoma složenim PPA ugovorima, piše u javnom pozivu.

Rok za dostavljanje ponuda je 27. septembar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

15. avgust 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

15. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

15. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar