Životna sredina

Energetska zajednica: Kosovo* nije primenilo pravila za ograničenje emisija iz elektrana na ugalj

Energetska zajednica: Kosovo nije primenilo pravila za ogranicenje emisija iz elektrana na ugalj

Slika: EPS

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je preliminarni postupak za rešavanje sporova protiv Kosova* zbog propusta u transpoziciji i primeni propisa koji se odnose na emisije velikih ložišta.

Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine Kosova*, koje ima za cilj smanjenje emisija, ne ispunjava obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici tako što nije u potpunosti prenelo granične vrednosti sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za postojeće elektrane, kako je predviđeno u Direktivi o velikim ložištima (LCPD).

Sekretarijat, takođe, smatra da pravila za nove elektrane nisu usklađena sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Obaveze iz Direktive o velikim ložištima i Direktive o industrijskim emisijama (IED) počele su da se primenjuju 1. januara 2018. godine u odnosu na postojeće i nove elektrane.

Članice Energetske zajednice trebalo je do ovog roka da usklade svoje zakonodavstvo sa odredbama ovih direktiva, naveo je Sekretarijat, i dodao da su pravila o ograničavanju emisija iz velikih ložišta ključna za ograničenje zagađenja vazduha, pa se očekuje se da njihovo sprovođenje donese veliku zdravstvenu i ekološku korist ovim državama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

14 January 2021 - Projekat vode Međunarodno udruženje za hidroenergiju, albanska kompanija KESH i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove.

Petrol E3 preuzimanje

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

13 January 2021 - Kupovinom E3 Petrol, koji je pretežno naftno-gasna kompanija, povećava udeo na nacionalnom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

12 January 2021 - EMS kupio akcije od malih akcionara za sedam miliona evra na Montenegro berzi. Većinski vlasnik je i dalje Vlada Crne Gore.