Životna sredina

Energetska zajednica: Kosovo* nije primenilo pravila za ograničenje emisija iz elektrana na ugalj

Energetska zajednica: Kosovo nije primenilo pravila za ogranicenje emisija iz elektrana na ugalj

Slika: EPS

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je preliminarni postupak za rešavanje sporova protiv Kosova* zbog propusta u transpoziciji i primeni propisa koji se odnose na emisije velikih ložišta.

Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine Kosova*, koje ima za cilj smanjenje emisija, ne ispunjava obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici tako što nije u potpunosti prenelo granične vrednosti sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za postojeće elektrane, kako je predviđeno u Direktivi o velikim ložištima (LCPD).

Sekretarijat, takođe, smatra da pravila za nove elektrane nisu usklađena sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Obaveze iz Direktive o velikim ložištima i Direktive o industrijskim emisijama (IED) počele su da se primenjuju 1. januara 2018. godine u odnosu na postojeće i nove elektrane.

Članice Energetske zajednice trebalo je do ovog roka da usklade svoje zakonodavstvo sa odredbama ovih direktiva, naveo je Sekretarijat, i dodao da su pravila o ograničavanju emisija iz velikih ložišta ključna za ograničenje zagađenja vazduha, pa se očekuje se da njihovo sprovođenje donese veliku zdravstvenu i ekološku korist ovim državama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom