Životna sredina

Energetska zajednica: Kosovo* nije primenilo pravila za ograničenje emisija iz elektrana na ugalj

Energetska zajednica: Kosovo nije primenilo pravila za ogranicenje emisija iz elektrana na ugalj

Slika: EPS

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je preliminarni postupak za rešavanje sporova protiv Kosova* zbog propusta u transpoziciji i primeni propisa koji se odnose na emisije velikih ložišta.

Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine Kosova*, koje ima za cilj smanjenje emisija, ne ispunjava obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici tako što nije u potpunosti prenelo granične vrednosti sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za postojeće elektrane, kako je predviđeno u Direktivi o velikim ložištima (LCPD).

Sekretarijat, takođe, smatra da pravila za nove elektrane nisu usklađena sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Obaveze iz Direktive o velikim ložištima i Direktive o industrijskim emisijama (IED) počele su da se primenjuju 1. januara 2018. godine u odnosu na postojeće i nove elektrane.

Članice Energetske zajednice trebalo je do ovog roka da usklade svoje zakonodavstvo sa odredbama ovih direktiva, naveo je Sekretarijat, i dodao da su pravila o ograničavanju emisija iz velikih ložišta ključna za ograničenje zagađenja vazduha, pa se očekuje se da njihovo sprovođenje donese veliku zdravstvenu i ekološku korist ovim državama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak