Životna sredina

Energetska zajednica: Kosovo* nije primenilo pravila za ograničenje emisija iz elektrana na ugalj

Energetska zajednica: Kosovo nije primenilo pravila za ogranicenje emisija iz elektrana na ugalj

Slika: EPS

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je preliminarni postupak za rešavanje sporova protiv Kosova* zbog propusta u transpoziciji i primeni propisa koji se odnose na emisije velikih ložišta.

Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine Kosova*, koje ima za cilj smanjenje emisija, ne ispunjava obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici tako što nije u potpunosti prenelo granične vrednosti sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za postojeće elektrane, kako je predviđeno u Direktivi o velikim ložištima (LCPD).

Sekretarijat, takođe, smatra da pravila za nove elektrane nisu usklađena sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Obaveze iz Direktive o velikim ložištima i Direktive o industrijskim emisijama (IED) počele su da se primenjuju 1. januara 2018. godine u odnosu na postojeće i nove elektrane.

Članice Energetske zajednice trebalo je do ovog roka da usklade svoje zakonodavstvo sa odredbama ovih direktiva, naveo je Sekretarijat, i dodao da su pravila o ograničavanju emisija iz velikih ložišta ključna za ograničenje zagađenja vazduha, pa se očekuje se da njihovo sprovođenje donese veliku zdravstvenu i ekološku korist ovim državama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope