x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za sprovođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost

29.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pexels
Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za sprovođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost

Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavili su zajedničke smernice za pripremu i primenu Obavezujućih šema energetske efikasnosti  (Energy Efficiency Obligation (EEO) scheme) u skladu sa članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti Evropske unije.

Prema članu 7. članice EU moraju da dostignu kumulativnu uštedu energije u periodu 2014-2020. godine koja je ekvivalentna godišnjim uštedama od 1.5% energije koju su isporučili svi snabdevači kupaca na maloprodajnom tržištu. Ovaj zahtev je prenet i u zakonodavstvo EnZ sa revidiranim ciljem kumulativne uštede koja mora biti na godišnjem nivou 0,7% isporučene energije u periodu 2017-2020.

Članice EnZ moraju postići ovaj cilj ili kroz Obavezujuće šeme za energetsku efikasnost, “alternativne mere”, ili kombinaciju ova dva načina. Obavezujuće šeme predstavljaju zakonski mehanizam kojim se stranama koje preuzimaju obaveze, najčešće snabdevačima električnom energijom ili gasom, postavljaju ciljevi za uštedu energije koju isporučuju svojim potrošačima.

Smernice EnZ i EBRD-a definišu sledeće preporuke za uvođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost:

  • Biti realan kada je reč o obimu i vremenu
  • Razmotriti povezane alternative (možda u prelaznom periodu)
  • Učešće Ministarstva finansija i energetskog regulatora neophodno je na samom početku
  • Učešće strana koje preuzimaju obaveze, takođe, je neophodno na samom početku
  • Obratiti pažnju na razvoj prateće dokumentacije
  • Redovne revizije su neophodne.

Detaljan pregled Obavezujućih šema za energetsku efikasnosti u regionu

Kako je saopštio Sekretarijat Energetske zajednice, smernice se već primenjuju u radu EBRD-a i Sekretarijata, pre svega u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, gde Regionalni program za energetsku efikasnost (Regional Energy Efficiency Programme – REEP) pruža pomoć nadležnim institucijama da izaberu mere koje će će omogućiti da se ispune obaveze koje su predviđene članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti EU.

Smernice, između ostalog, sadrže i detaljan pregled Obavezjućih šema za energetsku efikasnost u zemljama u kojima posluje EBRD i u članicama EnZ, kao što su Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo*, Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.