Energetska efikasnost

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za sprovođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost

Slika: Pexels

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavili su zajedničke smernice za pripremu i primenu Obavezujućih šema energetske efikasnosti  (Energy Efficiency Obligation (EEO) scheme) u skladu sa članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti Evropske unije.

Prema članu 7. članice EU moraju da dostignu kumulativnu uštedu energije u periodu 2014-2020. godine koja je ekvivalentna godišnjim uštedama od 1.5% energije koju su isporučili svi snabdevači kupaca na maloprodajnom tržištu. Ovaj zahtev je prenet i u zakonodavstvo EnZ sa revidiranim ciljem kumulativne uštede koja mora biti na godišnjem nivou 0,7% isporučene energije u periodu 2017-2020.

Članice EnZ moraju postići ovaj cilj ili kroz Obavezujuće šeme za energetsku efikasnost, „alternativne mere“, ili kombinaciju ova dva načina. Obavezujuće šeme predstavljaju zakonski mehanizam kojim se stranama koje preuzimaju obaveze, najčešće snabdevačima električnom energijom ili gasom, postavljaju ciljevi za uštedu energije koju isporučuju svojim potrošačima.

Smernice EnZ i EBRD-a definišu sledeće preporuke za uvođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost:

  • Biti realan kada je reč o obimu i vremenu
  • Razmotriti povezane alternative (možda u prelaznom periodu)
  • Učešće Ministarstva finansija i energetskog regulatora neophodno je na samom početku
  • Učešće strana koje preuzimaju obaveze, takođe, je neophodno na samom početku
  • Obratiti pažnju na razvoj prateće dokumentacije
  • Redovne revizije su neophodne.

Detaljan pregled Obavezujućih šema za energetsku efikasnosti u regionu

Kako je saopštio Sekretarijat Energetske zajednice, smernice se već primenjuju u radu EBRD-a i Sekretarijata, pre svega u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, gde Regionalni program za energetsku efikasnost (Regional Energy Efficiency Programme – REEP) pruža pomoć nadležnim institucijama da izaberu mere koje će će omogućiti da se ispune obaveze koje su predviđene članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti EU.

Smernice, između ostalog, sadrže i detaljan pregled Obavezjućih šema za energetsku efikasnost u zemljama u kojima posluje EBRD i u članicama EnZ, kao što su Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo*, Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora