Energetska efikasnost

Energetska zajednica i EBRD objavili smernice za sprovođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost

Slika: Pexels

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavili su zajedničke smernice za pripremu i primenu Obavezujućih šema energetske efikasnosti  (Energy Efficiency Obligation (EEO) scheme) u skladu sa članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti Evropske unije.

Prema članu 7. članice EU moraju da dostignu kumulativnu uštedu energije u periodu 2014-2020. godine koja je ekvivalentna godišnjim uštedama od 1.5% energije koju su isporučili svi snabdevači kupaca na maloprodajnom tržištu. Ovaj zahtev je prenet i u zakonodavstvo EnZ sa revidiranim ciljem kumulativne uštede koja mora biti na godišnjem nivou 0,7% isporučene energije u periodu 2017-2020.

Članice EnZ moraju postići ovaj cilj ili kroz Obavezujuće šeme za energetsku efikasnost, „alternativne mere“, ili kombinaciju ova dva načina. Obavezujuće šeme predstavljaju zakonski mehanizam kojim se stranama koje preuzimaju obaveze, najčešće snabdevačima električnom energijom ili gasom, postavljaju ciljevi za uštedu energije koju isporučuju svojim potrošačima.

Smernice EnZ i EBRD-a definišu sledeće preporuke za uvođenje Obavezujućih šema za energetsku efikasnost:

  • Biti realan kada je reč o obimu i vremenu
  • Razmotriti povezane alternative (možda u prelaznom periodu)
  • Učešće Ministarstva finansija i energetskog regulatora neophodno je na samom početku
  • Učešće strana koje preuzimaju obaveze, takođe, je neophodno na samom početku
  • Obratiti pažnju na razvoj prateće dokumentacije
  • Redovne revizije su neophodne.

Detaljan pregled Obavezujućih šema za energetsku efikasnosti u regionu

Kako je saopštio Sekretarijat Energetske zajednice, smernice se već primenjuju u radu EBRD-a i Sekretarijata, pre svega u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, gde Regionalni program za energetsku efikasnost (Regional Energy Efficiency Programme – REEP) pruža pomoć nadležnim institucijama da izaberu mere koje će će omogućiti da se ispune obaveze koje su predviđene članom 7. Direktive o energetskoj efikasnosti EU.

Smernice, između ostalog, sadrže i detaljan pregled Obavezjućih šema za energetsku efikasnost u zemljama u kojima posluje EBRD i u članicama EnZ, kao što su Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo*, Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. novembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. novembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. novembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora