Električna energija

EMS završio izgradnju visokonaponskog kablovskog voda vrednosti 2,7 miliona evra

EMS-izgradnja-kablovski-vod

Foto: EMS

Objavljeno

15.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) završila je projekat izgradnje podzemnog visokonaponskog kablovskog voda od EMS-ove trafostanice Beograd 17 kod Plavog mosta do EPS-ove trafostanice Beograd 23 na Autokomandi. Time su stvoreni uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje centralnih delova grada, uključujući i delove u kojima se realizuju kapitalni infrastrukturni projekti, poput Beograda na vodi, saopštila je kompanija.

Dužina trase ovog 110 kV kablovskog voda iznosi 3,2 kilometra, a vrednost investicionih ulaganja je oko 2,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

„Uskoro na teritoriji Beograda počinje i izgradnja još dva podzemna kablovska voda. Jedan će ići od TS Beograd 23 do TS Beograd 45, u okviru kompleksa Beograd na vodi, i dužina njegove trase će iznositi oko tri kilometra. Drugi će povezivati TS Beograd 45 i TS TETO Novi Beograd i biće dugačak približno 3,6 kilometara. Završetak ta dva projekta planiran je za maj sledeće godine, i uz vod koji smo upravo završili time će definitivno biti obezbeđeno pouzdano snabdevanje delova prestonice u kojima se najviše gradi i gde sledstveno postoji i značajna potreba za izgradnjom i unapređenjem elektroenergetske infrastrukture“, izjavila je direktorka EMS AD Jelena Matejić.

EMS planira izgradnju još dva podzemna kablovska voda u Beogradu – jedan dužine oko tri kilometra i jedan dužine 3,6 kilometara

Takođe, u toku su pripremne aktivnosti za rekonstrukciju postojećeg 110 kV kabla na potezu od TS Beograd 1 na Karaburmi do TS Beograd 6 u blizini Skupštine Srbije, koji je značajan za snabdevanje centra grada, navodi se u saopštenju Elektromreže Srbije.

Gradnja visokonaponskih kablova realizuje se i planira i u drugim gradovima u Srbiji

Uz to, Elektromreža Srbije realizuje i planira projekte visokonaponskih kablova i van područja Beograda. U toku je realizacija 110 kV viskonaponskog kabla u Kruševcu čiji se završetak očekuje u novembru 2019. Takođe, sprovode se i pripremne aktivnosti za polaganje viskonaponskog kabla u Novom Sadu, između TS Novi Sad 5 i TS Novi Sad 7, saopštila je Elektromreža Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.