Klimatske promene

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

Foto: Pexels

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Svetske emisije gasova staklene bašte iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2, dok su primarna potrošnja energije i upotreba fosilnih goriva takođe bile na rekordnom nivou, navode u izveštaju Institut za energetiku (EI) i konsultantske firme KPMG i Kearney. S druge strane, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, uglavnom solara i vetra, takođe je prošle godine bila najveća otkad su počela merenja.

Potrošnja fosilnih goriva porasla je 1,5% sa nivoa iz 2022. godine, na 505 heksadžula (EJ), najviše zahvaljujući potrošnji uglja, koja je povećana 1,6%, kao i nafte, koja je porasla 2% i prvi put premašila 100 miliona barela, navodi se u izveštaju. Promena potrošnje prirodnog gasa na godišnjem nivou nije bila vredna spomena.

Kina ubedljivo najveći potrošač uglja na svetu, sa udelom od 56%

Kada je u pitanju ugalj, Kina je bila ubedljivo najveći potrošač, sa 56% udela. Pritom je Indija je 2023. prvi put potrošila više uglja nego Evropa i Severna Amerika zajedno.

Godišnja potrošnja uglja i u Evropi i u Severnoj Americi pala je ispod 10 heksadžula i u stalnom je padu u poslednjih deset godina, naglasili su autori dokumenta.

Blumbergov kolumnista za energetiku Havijer Blas istakao je u tvitu da su svega četiri zemlje – Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države i Japan – zajedno bile odgovorne za skoro 80% globalne potrošnje uglja u 2023. godini.

Svega četiri zemlje su 2023. potrošile skoro 80% uglja na svetskom nivou

S druge strane, udeo fosilnih goriva u ukupnom energetskom miksu u svetu je prošle godine iznosio 81,5%, u poređenju sa 82% u 2022. godini, dodaje se u izveštaju.

Prema rečima izvršnog direktora EI-ja Nika Vejta, postoje naznake da potražnja za fosilnim gorivima u razvijenim privredama dostiže vrhunac, za razliku od “globalnog juga,” gde ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života nastavljaju da dovode do povećanja.

“S obzirom da emisije CO2 takođe dostižu rekordne nivoe, vreme je da udvostručimo svoje napore na smanjenju emisija i obezbedimo finansiranje i kapacitete za izgradnju više niskougljeničnih izvora energije na globalnom jugu, gde potražnja raste velikom brzinom,” rekao je Sajmon Verli, zamenik predsednika KPMG-a i direktor sektora za energetiku i prirodne resurse.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe na rekordnom nivou

Predsednica EI-ja Džulijet Davenport primetila je da su rekordne emisije i potrošnja fosilnih goriva zabeleženi u godini u kojoj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe bila najveća do sada. Ona je istakla da smo svedoci još jedne godine rekorda u “svetu gladnom energije.”

“U 2023. godini zabeleženi su rekordi u potrošnji fosilnih goriva i emisijama iz energetike, ali i rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora, podstaknuta sve konkurentnijom vetroenergijom i solarom,” izjavila je.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, bez hidroenergije, skočila je 13% u 2023.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, ne računajući hidroenergiju, skočila je 13% prošle godine na rekordnih 4.748 TWh, skoro u potpunosti zahvaljujući vetru i solaru. Ova kategorija je u 2023. imala udeo od 8% u primarnoj potrošnji energije u svetu. Ako se računa i hidroenergija, udeo obnovljivih izvora bio je 15%, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

24. jun 2024. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

24. jun 2024. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

24. jun 2024. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

24. jun 2024. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka