Mobilnost

Elon Mask predstavio robotaksi Sajberkeb

tesla robotaksi elon mask

Robotaksi (foto: Tesla)

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, predstavio je dugo očekivani robotaksi, električno autonomno vozilo bez upravljača i pedala za gas, kvačilo i kočenje. Na događaju pod nazivom „Mi, robot (eng, We, Robot) u studiju producentske kuće Worner Bros u Los Anđelesu javnost je upoznala i robokombi i Tesla bota – robota Optimusa u ljudskom obliku.

Elon Mask se na početku predstavljanja provozao robotaksijem koji je nazvao i Sajberkeb (eng. Cybercab) po ugledu na Teslino vozilo Sajbertrek (eng. Cybertruck). Masovnu proizvodnju robotaksija najavio je do 2027. godine, i naglasio da je to optimistična procena. Cena bi trebalo da bude ispod 30.000 dolara.

Sajberkeb ne bi imao klasičnu utičnicu za punjenje, veće bi se punio induktivnim sistemom odnosno bežično, dok bi čišćenje auta obavljali roboti.

Robokombi je namenjen prevozu do 20 ljudi, ali i transportu robe. Ostale detalje nije otkrio, kao, na primer,  koliki će biti domet oba vozila ili cena kombija.

Autonomni automobili mogli bi da budu deset puta bezbedniji od ljudi i da voze pet do deset puta duže, istakao je Mask na predstavljanju koje je trajalo pola sata, i konstatovao da je autonomna budućnost tu.

Da bi robotaksiji postali realnost potrebno je da kompanija dobije odobrenje regulatora za autonomni sistem upravljanja vozilima, prenose mediji iz SAD. Tesla je razvila softver za potpuno samostalnu vožnju (eng. Full Self-Driving (FSD) software) koji će koristiti u robotaksijima.

Teslin softver za pomoć vozaču autopilot, kako prenosi Business Insider, je široko dostupan, ali nadogradnja za FSD zahteva stalan ljudski nadzor i spremnost da se preuzme vožnja.

Učesnici događaja su bili u prilici da se provozaju robotaksijima u okviru studija, koji je grad u malom. Inače, i region je nedavno mogao da vidi predstavljanje robotaksija, kada je u Zagrebu Mate Rimac pokazao vozilo Vern.

Trebalo bi dodati da su se humanoidni roboti Optimus kretali među publikom, služili pića, igrali i razgovarali sa ljudima. Mask je najavio da će roboti moći da se kupe po ceni između 28.000 i 30.000 dolara.

„Mislim da će ovo biti najveći proizvod ikada, bilo koje vrste“, poručio je Mask.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

tesla robotaksi elon mask

Elon Mask predstavio robotaksi Sajberkeb

11. oktobar 2024. - Na događaju u studiju producentske kuće Worner Bros u Los Anđelesu Elon Mask je predstavio robotaksi, ali i robokombi i robota Optimusa

kempower koncar punjaci elektricna vozila zapadni balkan chargers satellite

Končar i Kempower sklopili dogovor za razvoj infrastrukture za električna vozila na Zapadnom Balkanu

11. oktobar 2024. - Finski Kempower i hrvatski Končar dogovorili su saradnju na instalaciji punjača za električna vozila u centralnoj i jugoistočnoj Evropi

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

11. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

11. oktobar 2024. - Volvo, koji je prvi od svih "velikih igrača", pre tri godine najavio da će od 2030. proizvoditi samo električna vozila, odustaje od tog cilja