Električna energija

Elektroprivreda Srbije u 2020. ostvarila profit od 137 miliona evra

HE Medjuvrsje EPS

Hidroelektrana Međuvršje (slika: EPS)

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) u 2020. godini zabeležila je dobit od 16,2 milijarde dinara, što je više nego duplo u odnosu na pozitivan rezultat u 2019. koji je iznosio 7,2 milijarde.

Proizvodnja električne energije u prošloj godini bila je za dva odsto veća nego u 2019. i iznosila je 34 milijarde kilovat-sati (kWh) električne energije. EPS je prošle godine realizovao investicije ukupne vrednosti 37,7 milijardi dinara, od čega je u projekte zaštite životne sredine uloženo 11,8 milijardi dinara.

Od 37,7 milijardi dinara investicija u 2020. u zaštitu životne sredine otišlo 11,8 milijardi

Elektroprivreda Srbije je dobre rezultate nastavila i početkom ove godine, pa je u periodu od 1. januara do 6. aprila tri puta povećala prodaju električne energije na berzama u odnosu na isti period prošle godine i zaradila oko 74 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Zahvaljujući dobroj hidrologiji hidroelektrane su početkom ove godine proizvele 50 odsto više energije nego 2020, a 27 odsto više nego 2019.

Od 1. januara do 6. aprila, na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, a nije bilo potrebe da se energija kupuje. Povećanu prodaju, kako je saopštio EPS, omogućila je povećana proizvodnja u hidrosektoru zahvaljujući odličnim hidrološkim uslovima.

Hidroelektrane su u tom periodu proizvele četiri milijarde kWh što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u 2020. i oko 27 odsto više nego u 2019.

EPS će ove godine investirati u termoelektrane, hidroelektrane, rudarsku mehanizaciju, izgradnju novih zelenih elektrana

Ukupna proizvodnja EPS-a u ovom periodu bila je oko 11 milijardi kilovat-sati električne energije, što je devet odsto više nego u istom periodu 2020. i za šest odsto više nego u 2019.

Milorad Grčić, vd direktor EPS-a, izjavio je da će se ulaganja nastaviti i u 2021. “Cilj je unapređenje postojećih termoelektrana, hidroelektrana, rudarske mehanizacije, a poseban izazov su otvaranja savremenih kopova i izgradnja novih zelenih elektrana”, dodao je on.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte