Električna energija

Elektroprivreda Srbije u 2020. ostvarila profit od 137 miliona evra

HE Medjuvrsje EPS

Hidroelektrana Međuvršje (slika: EPS)

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) u 2020. godini zabeležila je dobit od 16,2 milijarde dinara, što je više nego duplo u odnosu na pozitivan rezultat u 2019. koji je iznosio 7,2 milijarde.

Proizvodnja električne energije u prošloj godini bila je za dva odsto veća nego u 2019. i iznosila je 34 milijarde kilovat-sati (kWh) električne energije. EPS je prošle godine realizovao investicije ukupne vrednosti 37,7 milijardi dinara, od čega je u projekte zaštite životne sredine uloženo 11,8 milijardi dinara.

Od 37,7 milijardi dinara investicija u 2020. u zaštitu životne sredine otišlo 11,8 milijardi

Elektroprivreda Srbije je dobre rezultate nastavila i početkom ove godine, pa je u periodu od 1. januara do 6. aprila tri puta povećala prodaju električne energije na berzama u odnosu na isti period prošle godine i zaradila oko 74 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Zahvaljujući dobroj hidrologiji hidroelektrane su početkom ove godine proizvele 50 odsto više energije nego 2020, a 27 odsto više nego 2019.

Od 1. januara do 6. aprila, na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, a nije bilo potrebe da se energija kupuje. Povećanu prodaju, kako je saopštio EPS, omogućila je povećana proizvodnja u hidrosektoru zahvaljujući odličnim hidrološkim uslovima.

Hidroelektrane su u tom periodu proizvele četiri milijarde kWh što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u 2020. i oko 27 odsto više nego u 2019.

EPS će ove godine investirati u termoelektrane, hidroelektrane, rudarsku mehanizaciju, izgradnju novih zelenih elektrana

Ukupna proizvodnja EPS-a u ovom periodu bila je oko 11 milijardi kilovat-sati električne energije, što je devet odsto više nego u istom periodu 2020. i za šest odsto više nego u 2019.

Milorad Grčić, vd direktor EPS-a, izjavio je da će se ulaganja nastaviti i u 2021. „Cilj je unapređenje postojećih termoelektrana, hidroelektrana, rudarske mehanizacije, a poseban izazov su otvaranja savremenih kopova i izgradnja novih zelenih elektrana“, dodao je on.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. april 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. april 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. april 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. april 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji