Električna energija

Elektroprivreda ESM uzela kredit od 100 miliona evra za likvidnost

Severnomakedonska elektroprivreda ESM uzela kredit od 100 miliona evra za likvidnost EBRD

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

24.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) pozajmila je 100 miliona evra za rešavanje problema likvidnosti.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da će odobravanje kredita od 100 miliona evra podržati energetsku bezbednost u Severnoj Makedoniji.

Hitni zajam za likvidnost će, kako je naveo EBRD, pomoći ESM-u da održi svoju finansijsku stabilnost i nastavi da pruža svoje osnovne usluge. Kredit će se koristiti za finansiranje uvoza električne energije, kao i za, kako je navedeno, finansiranje obrtnog kapitala.

Rok otplate kredita, kako prenose lokalni mediji, je pet godina, uz grejs period od šest meseci i varijabilnu kamatnu stopu šestomesečni euribor plus marža od jedan odsto. Novac će dobiti kompanija, a garanciju daje država.

EBRD: Zajam smanjuje oslanjanje ESM-a na dodatnu podršku vlade

EBRD je saopštio da se EMS suočava sa velikim jazom u likvidnosti zbog ogromnog uvoza energije po visokim cenama.

Zajam pomaže u rešavanju problema likvidnosti ESM-a, smanjujući njegovo oslanjanje na dodatnu podršku vlade, i omogućava finansijski oporavak kompanije kako bi ostvarila plan kapitalnih investicija, objasnio je EBRD.

Inače, prihodi ESM-a u 2022. iznosili su 34,1 milijardu denara (554 miliona evra), dok su rashodi bili 31,6 milijardi denara (513 miliona evra), pa je ostvarena dobit od 2,2 milijarde denara (36,6 miliona evra).

EBRD je naveo da se Severna Makedonija obavezala da smanji svoje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte 82 odsto do 2030, prvenstveno gašenjem termoelektrana na ugalj.

Strategija dekarbonizacije ESM-a uključuje podršku razvoju i povezivanju na mrežu elektrana snage 1.500 MW privatnih investitora

ESM-ova strategija dekarbonizacije uključuje izveštavanje o uticaju na klimatske promene, ulaganja u nove kapacitete obnovljive energije i podršku razvoju i povezivanju na mrežu elektrana snage 1.500 MW privatnih investitora do 2030, saopštila je EBRD.

Vasko Stefanov, generalni direktor ESM-a, izjavio je da će kredit biti iskorišćen za tekuće poslovanje kompanije i projekte energetske tranzicije, prenose lokalni mediji.

Šarlot Rue, generalni direktor EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, rekla je da Vlada Severne Makedonije, zajedno sa ESM-om, pokazuje šta bi trebalo da rade druge zemlje Zapadnog Balkana kako bi uspešno dekarbonizovale i modernizovale svoje energetske sisteme.

„Impresionirani smo njihovim klimatskim ambicijama i radujemo se zajedničkom radu na korišćenju 85 miliona dolara koje je Severnoj Makedoniji stavio na raspolaganje Fond za klimatske investicije“, naglasila je Rue.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

24. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji