Električna energija

Elektroprivreda ESM uzela kredit od 100 miliona evra za likvidnost

Severnomakedonska elektroprivreda ESM uzela kredit od 100 miliona evra za likvidnost EBRD

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

24.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) pozajmila je 100 miliona evra za rešavanje problema likvidnosti.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da će odobravanje kredita od 100 miliona evra podržati energetsku bezbednost u Severnoj Makedoniji.

Hitni zajam za likvidnost će, kako je naveo EBRD, pomoći ESM-u da održi svoju finansijsku stabilnost i nastavi da pruža svoje osnovne usluge. Kredit će se koristiti za finansiranje uvoza električne energije, kao i za, kako je navedeno, finansiranje obrtnog kapitala.

Rok otplate kredita, kako prenose lokalni mediji, je pet godina, uz grejs period od šest meseci i varijabilnu kamatnu stopu šestomesečni euribor plus marža od jedan odsto. Novac će dobiti kompanija, a garanciju daje država.

EBRD: Zajam smanjuje oslanjanje ESM-a na dodatnu podršku vlade

EBRD je saopštio da se EMS suočava sa velikim jazom u likvidnosti zbog ogromnog uvoza energije po visokim cenama.

Zajam pomaže u rešavanju problema likvidnosti ESM-a, smanjujući njegovo oslanjanje na dodatnu podršku vlade, i omogućava finansijski oporavak kompanije kako bi ostvarila plan kapitalnih investicija, objasnio je EBRD.

Inače, prihodi ESM-a u 2022. iznosili su 34,1 milijardu denara (554 miliona evra), dok su rashodi bili 31,6 milijardi denara (513 miliona evra), pa je ostvarena dobit od 2,2 milijarde denara (36,6 miliona evra).

EBRD je naveo da se Severna Makedonija obavezala da smanji svoje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte 82 odsto do 2030, prvenstveno gašenjem termoelektrana na ugalj.

Strategija dekarbonizacije ESM-a uključuje podršku razvoju i povezivanju na mrežu elektrana snage 1.500 MW privatnih investitora

ESM-ova strategija dekarbonizacije uključuje izveštavanje o uticaju na klimatske promene, ulaganja u nove kapacitete obnovljive energije i podršku razvoju i povezivanju na mrežu elektrana snage 1.500 MW privatnih investitora do 2030, saopštila je EBRD.

Vasko Stefanov, generalni direktor ESM-a, izjavio je da će kredit biti iskorišćen za tekuće poslovanje kompanije i projekte energetske tranzicije, prenose lokalni mediji.

Šarlot Rue, generalni direktor EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, rekla je da Vlada Severne Makedonije, zajedno sa ESM-om, pokazuje šta bi trebalo da rade druge zemlje Zapadnog Balkana kako bi uspešno dekarbonizovale i modernizovale svoje energetske sisteme.

„Impresionirani smo njihovim klimatskim ambicijama i radujemo se zajedničkom radu na korišćenju 85 miliona dolara koje je Severnoj Makedoniji stavio na raspolaganje Fond za klimatske investicije“, naglasila je Rue.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

24. avgust 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

24. avgust 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

24. avgust 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

24. avgust 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme