Električna energija

Elektroprivreda Crne Gore ostvarila najveću dobit od osnivanja

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

HE Piva (foto. EPCG)

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je rekordnu dobit u prvoj polovini 2023. godine, saopštila je ova kompanija.

EPCG je za prvih šest meseci ove godine ostvarila dobit od više od 100 miliona evra, što je najveći iznos koji je komanija zabeležila od osnivanja, saopštio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor kompanije.

Inače, dobit je u istom periodu prošle godine bila 6,4 miliona evra.

Profit EPCG ove godine je, kako je naveo, više od dva puta veći od profita za prvih pola godine u 2018. godini kada je ostvareno oko 43 miliona.

On je naveo i kako je EPCG poslovala u istom periodu i poslednjiih desetak godina. Tako je gubitak zabeležila 2011. – deset miliona, 2012. – četiri miliona i 2017. – sedam miliona. Dobit je zabeležena 2020. – dva miliona, 2019, 2016 i 2014. – po 13 miliona i 2015. – 12 miliona.

Inače, dobit je ostvarena i 2013. i to od 42 miliona, kao i 2021. od 17 miliona.

EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije

„Kvalitetne poslovne odluke menadžmenta i Odbora direktora, zdrava poslovna vizija, povoljne hidrološke prilike i dobro upravljanje u periodu energetske krize uslovile su kontinuiran napredak i istorijske poslovne rezultate kompanije“, istakao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG je istakao da su svi rezultati postignuti bez intervencija iz budžeta Crne Gore i bez povećanja cena električne energije za građane.

„To je jedinstven primjer u regionu i Evropi na šta smo posebno ponosni“, rekao je Rovčanin, i dodao da EPCG spada u nisko kreditno zadužene kompanije.

Na sajtu EPCG navodi se da je ova kompaniija osnovana odlukom o transformaciji Javnog elektroprivrednog preduzeća Elektroprivreda Crne Gore oktobra 1998. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

13. jul 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

13. jul 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

13. jul 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

13. jul 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika