Električna energija

Elektromreža Srbije koristiće softver Plexos za planiranje investicija

ems plexos planiranje investicije energy exemplar

Foto: Energy Exemplar

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) koristiće softver za modeliranje Plexos za planiranje investicija u prenosnu mrežu, konvencionalne i obnovljive izvore energije.

Tokom trogodišnjeg ugovora sa firmom Energy Exemplar, Plexos će omogućiti EMS-u da koristi simulacione tehnologije za modeliranje investicija u konvencionalne i obnovljive izvore energije, kao i infrastrukturu, kako bi ispunio ključne ciljeve i upravljao budućim energetskim miksom, saopštila je australijska kompanija Energy Exemplar.

Modeliranje će, kako je navedeno, pomoći EMS-u da planira kratkoročne, srednjoročne i dugoročne odluke o nabavkama, prognozira gubitke i opcije za ulaganja.

Plexos će pomoći Srbiji da modelira buduće energetske scenarije

Australijska kompanija podseća da se energetski miks Srbije trenutno u velikoj meri oslanja na ugalj, koji daje oko 70 odsto proizvedene energije, dok ostatak dolazi iz hidroenergije.

U ovoj situaciji, Plexos će pomoći Srbiji da modelira buduće energetske scenarije i dugoročne efekte većeg ulaganja u alternativne izvore energije kako bi se poboljšala energetska sigurnost, pristupačnost i integrisalo skladištenje obnovljive energije. Takođe, EMS će imati i alat za precizno modeliranje hidroenergetskih kapaciteta.

Opsežno modeliranje gubitaka u prenosnoj mreži pomoći će kompaniji da bolje razume i upravlja troškovima, kao i da nabavi energiju neophodnu za pokrivanje tih gubitaka, saopštio je Energy Exemplar.

Korišćenje tehnologije je ključno za energetsku tranziciju

Nebojša Vučinić, direktor Direkcije za razvoj u EMS-u, rekao je da energetska tržišta širom Evrope prolaze kroz brze promene bez presedana.

„Korišćenje tehnologije će biti ključno da se osigura da ova tranzicija prođe što bezbolnije. Plexos nam daje mogućnost testiranja scenarija ponude i potražnje, skladištenja, određivanja cena i integrisanja novih oblika energije kako bi EMS procenio uticaje na dugoročna ulaganja u imovinu“, dodao je on.

Prema rečima Majkla Šnajdera, starijeg potpredsednika i šefa za EMEA u firmi Energy Exemplar, EMS igra ključnu ulogu u modernizaciji i nadogradnji nacionalne energetske infrastrukture, kao i u smanjenju troškova povezanih sa gubicima u prenosu i investicijama.

„Plexos će pomoći da se simuliraju potencijalni gubici i budući scenariji ka donošenju odluka o budućim ulaganjima“ naglasio je Šnajder.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

18. maj 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

18. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

18. maj 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

18. maj 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona