OIE

Elektrane na OIE krajem 2018. predstavljale trećinu globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije

Elektrane-na-OIE-trecina-globalnih-kapaciteta-elektricna-energij

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Povećanje kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) i dalje je uglavnom vođeno novim investicijama u solarne elektrane i vetroparkove, koje su činile 84% svih novih instaliranih kapaciteta u 2018. godini, čime je konačno ukupni udeo hidroelektrana u okviru svih OIE smanjen na ispod 50%. Po prvi put kapaciteti za proizvodnju obnovljive energije (2.351 GW) dostigli su trećinu ukupnih instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije na kraju prošle godine.

Kapaciteti za hidroenergiju, kako se navodi u publikaciji Renewable Capacity Statistics 2019, koju je objavila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA), u 2018. dostigli su snagu od 1.172 GW, za energiju vetra 564 GW i za solarnu energiju 480 GW.

Istalirana snaga elektrana za bioenergiju je bila 121 GW, za geotermalnu energiju 13 GW i 500 MW za energiju mora (plima i oseka, talasi i energija okeana).

Kapaciteti za proizvodnju obnovljive energije u 2018. godini povećani su za približno isti procenat, kao i prošle godine (za 171 GW ili 7,9%).

U Aziji je izgrađeno 61% svih novih kapaciteta za OIE, ali su instalirani kapaciteti povećani za 11,4%, što je manje nego u Okeaniji, gde je rast bio najbrži, 17,7% u 2018. Afrika je na 3. mestu sa rastom od 8,4%.

Kapaciteti za obnovljivu energiju na regionalnom nivou

Od 2010. godine snaga elektrana na izvore energije koji nisu obnovljivi smanjena je u Evropi, Severnoj Americi i Okeaniji oko 85 GW, ali se povećala 725 GW u Aziji i 100 GW na Bliskom istoku. U suštini, ova dva regiona su i jedini gde su se gradile ovakve elektrane.

Od 2000. godine, proizvodni kapaciteti na izvore energije koji nisu obnovljivi, su se povećali u proseku oko 115 GW godišnje, bez značajnijih trendova na gore ili na dole.

Ekspanzija solarnih mini-mreža usporena u poslednje dve godine

Off-grid kapaciteti u 2018. dostigli su snagu od 8,8 GW, uz povećanje od 390 MW u 2018. (rast od 5%).

Nešto više od polovine ovih kapaciteta su postrojenja na biomasu, a još jedna trećina su solarne elektrane.

Solarne mini-mreže i kućni aparati čine oko 15% solarnih kapaciteta, dok ostalih 70% predstavljaju postrojenja van domaćinstava.

Preliminarni podaci govore da je širenje solarnih mini-mreža usporeno u poslednje dve godine, ali trendovi rasta za druge namene su stabilni, navodi se u studiji IRENA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

3. april 2019. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

3. april 2019. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

3. april 2019. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

3. april 2019. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane