Otpad

Ekološki projekat pobedio na takmičenju “Smart City Challenge”

Solagro smart city challange

Slika: Solagro

Objavljeno

18.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Reciklažna kanta i aplikacija koja pomaže korisnicima da je pronađu i koriste osvojila je prvo mesto na takmičenju “Smart City Challenge” u Beogradu.

“Korisnici će moći da pronađu najbliže reciklažno ostrvo, gde je postavljena presa, da jednostavno recikliraju. Za 30 sekundi presa će ih navoditi kako to da rade, to je vrlo jednostavan proces”, rekao je Nemanja Janjić iz pobedničkog tima “Solagro”.

Kada recikliraju, korisnici će dobiti kod koji upisuju u aplikaciju i tako sakupljaju bodove, a kad sakupe dovoljno bodova osvojiće nagradu.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević na otvaranju manifestacije u Starom dvoru istakao je značaj inovacija i naučno-tehnoloških parkova.

“Sve više ljudi će želeti da živi u Beogradu i mi moramo biti spremni da urbanistički i korišćenjem novih tehnologija modernizujemo i olakšamo život u njemu”, rekao je Petronijević.

Drugo i treće mesto zauzele su aplikacije koje pomažu bržu rezervaciju terena za mali fudbal i olakšavaju kupovinu.

Prva tri tima dobila su 5.000, 3.000 i 2.000 evra, radni prostor u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub na tri meseca, a prvoplasirani tim ide i na dvonedeljno studijsko putovanje u Tel Aviv u Izraelu.

Na takmičenju su učestvovali timovi sa najviše troje članova sa idejom za Smart City aplikaciju iz oblasti ekologije, saobraćaja, turizma ili trgovine. Svi finalisti nastavljaju sa obukom i razvojem svojih aplikacija do maja 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

18. decembar 2016. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

18. decembar 2016. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

18. decembar 2016. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

18. decembar 2016. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda