Otpad

Ekološki projekat pobedio na takmičenju “Smart City Challenge”

Solagro smart city challange

Slika: Solagro

Objavljeno

18.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Reciklažna kanta i aplikacija koja pomaže korisnicima da je pronađu i koriste osvojila je prvo mesto na takmičenju “Smart City Challenge” u Beogradu.

“Korisnici će moći da pronađu najbliže reciklažno ostrvo, gde je postavljena presa, da jednostavno recikliraju. Za 30 sekundi presa će ih navoditi kako to da rade, to je vrlo jednostavan proces”, rekao je Nemanja Janjić iz pobedničkog tima “Solagro”.

Kada recikliraju, korisnici će dobiti kod koji upisuju u aplikaciju i tako sakupljaju bodove, a kad sakupe dovoljno bodova osvojiće nagradu.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević na otvaranju manifestacije u Starom dvoru istakao je značaj inovacija i naučno-tehnoloških parkova.

“Sve više ljudi će želeti da živi u Beogradu i mi moramo biti spremni da urbanistički i korišćenjem novih tehnologija modernizujemo i olakšamo život u njemu”, rekao je Petronijević.

Drugo i treće mesto zauzele su aplikacije koje pomažu bržu rezervaciju terena za mali fudbal i olakšavaju kupovinu.

Prva tri tima dobila su 5.000, 3.000 i 2.000 evra, radni prostor u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub na tri meseca, a prvoplasirani tim ide i na dvonedeljno studijsko putovanje u Tel Aviv u Izraelu.

Na takmičenju su učestvovali timovi sa najviše troje članova sa idejom za Smart City aplikaciju iz oblasti ekologije, saobraćaja, turizma ili trgovine. Svi finalisti nastavljaju sa obukom i razvojem svojih aplikacija do maja 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

18. decembar 2016. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

18. decembar 2016. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

18. decembar 2016. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

18. decembar 2016. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom