Električna energija

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

Baterija napravljena od cinka i lignina

Foto: Thor Balkhed, Univerzitet Linćeping

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina, koja može da se napuni više od 8.000 puta pre nego što joj performanse padnu na 80 odsto. Cilj im je da obezbede jeftine i održive baterije u zemljama u kojima je pristup električnoj energiji ograničen.

Grupa na čelu sa profesorom Reverantom Krispinom sa Univerziteta u Linćepingu na jugu Švedske razvila je sa kolegama sa univerzitetâ Karlstad i Čalmers bateriju od dva isplativa i ekološki prihvatljiva materijala – cinka i lignina. Njena gustina energije je uporediva sa olovno-kiselinskim baterijama, ali za razliku od njih ne sadrži olovo i nije toksična.

„Solarni paneli su postali relativno jeftini i mnogi ljudi u zemljama sa niskim prihodima su ih usvojili. Međutim, u blizini ekvatora sunce zalazi oko 18 sati, ostavljajući domaćinstva i preduzeća bez struje. Nadamo se da će ova tehnologija baterija, čak i sa nižim performansama od skupih litijum-jonskih baterija, na kraju ponuditi rešenje za ove situacije“, kaže Krispin.

Za razliku baterija na bazi cinka koje su trenutno na tržištu i isprazne se za samo nekoliko sati, cink-ligninska baterija zadržava energiju otprilike nedelju dana. Lignin je kompleksni polimer aromatičnih alkohola. Najčešće se dobija iz drveta i integralni je deo sekundarnih ćelijskih zidova biljaka i nekih algi.

Problem sa cinkovim baterijama prvenstveno je slaba izdržljivost zbog reakcije cinka sa vodom u rastvoru elektrolita u uređaju. Ovo je čini u suštini neupotrebljivom.

Istraživači su korišćenjem supstance na bazi kalijum-poliakrilata uspeli da stabilizuju cink. Ova baterija se može koristiti i više od 8.000 ciklusa pre nego što joj performanse oslabe na 80 odsto.

Cink-lignin baterije moguća altenativa litijum-jonskim baterijama

„Iako su litijum-jonske baterije korisne kada se njima pravilno rukuje, one mogu biti eksplozivne, izazovne za recikliranje i problematične u pogledu pitanja životne sredine i ljudskih prava kada se ekstrahuju specifični elementi poput kobalta. Stoga, naša održiva baterija nudi obećavajuću alternativu ukoliko gustina energije nije najvažnija“, rekao je jedan od istraživača Zijaudin Kan.

On dodaje da su cink i lignin vrlo jeftini, a da se baterija lako reciklira. „Ako izračunate cenu po ciklusu korišćenja, to postaje izuzetno jeftina baterija u poređenju sa litijum-jonskim baterijama“, ističe Kan.

Nove cinkove baterije su male, ali istraživači veruju da mogu da naprave bateriju veličine automobilske.

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina
Foto: Thor Balkhed, Univerzitet u Linćepingu

Reverant Krispin tvrdi da Švedska kao zemlja inovacija može da pomogne drugim nacijama u usvajanju održivijih alternativa.

„Možemo da smatramo svojom dužnošću da pomognemo zemljama sa niskim prihodima da izbegnu da naprave iste greške kao mi. Kada izgrade svoju infrastrukturu, moraju odmah da počnu sa zelenom tehnologijom. Ako se uvede neodrživa tehnologija, koristiće je milijarde ljudi, što će dovesti do klimatske katastrofe“, naglasio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

20. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

20. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

20. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

20. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'