Mobilnost

EK u novembru objavljuje ocenu nacionalnih planova članica EU za alternativna goriva u saobraćaju

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Evropske unije će morati da razviju tržište i infrastrukturu za alternativna goriva u saobraćaju i u tom cilju pripremaju nacionalne okvire za politike u toj oblasti. Evropska komisija (EK) će objaviti svoju ocenu tih okvira u novembru, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u Evropskoj komisiji.

U skladu sa Direktivom o infrastrukturi za alternativa goriva, članice EU moraju da podnesu nacionalne okvire za politike u kojima će predstaviti nacionalne ciljeve i aktivnosti u cilju razvoja tržišta alternativnih goriva, uključujući i postavljanje neophodne infrastrukture.

Između ostalog, od članica se traži da odrede ciljeve za postavljanje stanica za punjenje električnih vozila do 2020. godine. Preporučeno je da predvide najmanje jedan punjač na deset električnih vozila. Ciljevi će se postavljati i za druga goriva kao što su tečni prirodni gas (LNG), komprimovani prirodni gas (CNG) i vodonik.

Prošle godine, hrvatski parlament usvojio je Zakon o uspostavljanju infrastrukture alternativnih goriva.

Saobraćaj u EU i dalje u velikoj meri zavisi od nafte, iako je udeo obnovljive energije u tom sektoru, prema podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat, porastao sa 1,4 odsto u 2004. na 6,7 odsto u 2015. godini.

Evropska komisija je prošle godine predstavila evropsku Strategiju mobilnosti sa niskim emisijama, kako bi ubrazala prelazak na alternativna goriva sa niskim emisijama, poput naprednih biogoriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva, uz snažne podsticaje inovacijama.

EK smatra da bi se uz adekvatne mere udeo energije niske emisije u saobraćaju mogao povećati na oko 15 do 17 procenata u 2030. godini.

Da bi se to ostvarilo, članice EU mogu da koriste postojeće mehanizme i fondove, uključujući i Investicioni plan za Evropu. Takođe, u okviru Evropskog strukturnog i investicionog fonda 39 milijardi evra je namenjeno razvoju mobilnosti sa niskim emisijama, od čega je 12 milijardi evra izdvojeno za nisko-ugljeničnu i održivu urbanu mobilnost. U okviru programa Horizont 2020, namenjenog istraživanjima, za projekte mobilnosti sa niskim emisijama izdvojeno je 6,4 milijardi evra.

Češka uvodi subvencije vredne 45 miliona evra

Češka je odlučila da podrži sa 45 miliona evra uvođenje stanica za punjenje vozila koja koriste goriva sa niskim emisijama. Evropska komisija je utvrdila da je ovaj korak Češke u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Zaključeno je da mera doprinosi smanjenju emisija CO2 a da pritom ne narušava konkurenciju na jedinstvenom tržištu EU.

„Češki program je još jedan dobar primer kako države članice mogu doprineti borbi protiv globalnog zagravanja. Šema će promovisati alternativna goriva, smanjiti štetne emisije automobila i podstaći potrošače i preduzeća da koriste zeleniji prevoz, bez narušavanja konkurencije“, rekla je evropska komesarka Margrete Vestager, koja je nadležna za politiku konkurencije.

Češka će podržati sa 44,5 miliona evra u periodu od šest godina izgradnju javno dostupnih stanica za punjenje električnih vozila i za punjenje vozila koja koriste druga alternativna goriva. Ta infrastrukturna mreža treba da bude razvijena u celoj zemlji.

Kompanije koje su već aktivne u sektoru alternativnih goriva mogu da se prijave za državnu pomoć, za koju će biti raspisana četiri tendera, saopštila je Evropska komisija.

Zakoni EU dozvoljavaju državama članicama da podrže razvoj određene ekonomskih aktivnosti – u ovom slučaju one koje unapređuju energetsku efikasnost i smanjenju emisije CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

16. avgust 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

16. avgust 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

16. avgust 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

16. avgust 2017. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW