Mobilnost

EK u novembru objavljuje ocenu nacionalnih planova članica EU za alternativna goriva u saobraćaju

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Evropske unije će morati da razviju tržište i infrastrukturu za alternativna goriva u saobraćaju i u tom cilju pripremaju nacionalne okvire za politike u toj oblasti. Evropska komisija (EK) će objaviti svoju ocenu tih okvira u novembru, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u Evropskoj komisiji.

U skladu sa Direktivom o infrastrukturi za alternativa goriva, članice EU moraju da podnesu nacionalne okvire za politike u kojima će predstaviti nacionalne ciljeve i aktivnosti u cilju razvoja tržišta alternativnih goriva, uključujući i postavljanje neophodne infrastrukture.

Između ostalog, od članica se traži da odrede ciljeve za postavljanje stanica za punjenje električnih vozila do 2020. godine. Preporučeno je da predvide najmanje jedan punjač na deset električnih vozila. Ciljevi će se postavljati i za druga goriva kao što su tečni prirodni gas (LNG), komprimovani prirodni gas (CNG) i vodonik.

Prošle godine, hrvatski parlament usvojio je Zakon o uspostavljanju infrastrukture alternativnih goriva.

Saobraćaj u EU i dalje u velikoj meri zavisi od nafte, iako je udeo obnovljive energije u tom sektoru, prema podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat, porastao sa 1,4 odsto u 2004. na 6,7 odsto u 2015. godini.

Evropska komisija je prošle godine predstavila evropsku Strategiju mobilnosti sa niskim emisijama, kako bi ubrazala prelazak na alternativna goriva sa niskim emisijama, poput naprednih biogoriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva, uz snažne podsticaje inovacijama.

EK smatra da bi se uz adekvatne mere udeo energije niske emisije u saobraćaju mogao povećati na oko 15 do 17 procenata u 2030. godini.

Da bi se to ostvarilo, članice EU mogu da koriste postojeće mehanizme i fondove, uključujući i Investicioni plan za Evropu. Takođe, u okviru Evropskog strukturnog i investicionog fonda 39 milijardi evra je namenjeno razvoju mobilnosti sa niskim emisijama, od čega je 12 milijardi evra izdvojeno za nisko-ugljeničnu i održivu urbanu mobilnost. U okviru programa Horizont 2020, namenjenog istraživanjima, za projekte mobilnosti sa niskim emisijama izdvojeno je 6,4 milijardi evra.

Češka uvodi subvencije vredne 45 miliona evra

Češka je odlučila da podrži sa 45 miliona evra uvođenje stanica za punjenje vozila koja koriste goriva sa niskim emisijama. Evropska komisija je utvrdila da je ovaj korak Češke u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Zaključeno je da mera doprinosi smanjenju emisija CO2 a da pritom ne narušava konkurenciju na jedinstvenom tržištu EU.

„Češki program je još jedan dobar primer kako države članice mogu doprineti borbi protiv globalnog zagravanja. Šema će promovisati alternativna goriva, smanjiti štetne emisije automobila i podstaći potrošače i preduzeća da koriste zeleniji prevoz, bez narušavanja konkurencije“, rekla je evropska komesarka Margrete Vestager, koja je nadležna za politiku konkurencije.

Češka će podržati sa 44,5 miliona evra u periodu od šest godina izgradnju javno dostupnih stanica za punjenje električnih vozila i za punjenje vozila koja koriste druga alternativna goriva. Ta infrastrukturna mreža treba da bude razvijena u celoj zemlji.

Kompanije koje su već aktivne u sektoru alternativnih goriva mogu da se prijave za državnu pomoć, za koju će biti raspisana četiri tendera, saopštila je Evropska komisija.

Zakoni EU dozvoljavaju državama članicama da podrže razvoj određene ekonomskih aktivnosti – u ovom slučaju one koje unapređuju energetsku efikasnost i smanjenju emisije CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

16. avgust 2017. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

16. avgust 2017. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

16. avgust 2017. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

16. avgust 2017. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...