Mobilnost

EIB će finansirati nabavku električnih autobusa za Beograd

EIB-ce-finansirati-nabavku-elektricnih-autobusa-za-Beograd

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) planira nove investicije koje se tiču „zelenog“ transporta, odnosno pomoć da transport u Beogradu bude čistiji, izjavila je Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan.

EIB planira finansiranje kupovine novih električnih autobusa, kao i učesće u modernizaciji tramvaja i tramvajskih šina u Beogradu, rekla je Negre.

Negre je ovo najavila u razgovoru o investicionim planovima EIB za region, u okviru obeležavanja 60 godina rada te institucije u svetu i 40 godina njenog prisustva na zapadnom Balkanu.

U prvih šest meseci ove godine, EIB je potpisala ugovore za finansiranje projekata na zapadnom Balkanu u vrednosti od 600 miliona evra, a više od polovine tog novca, oko 340 miliona evra, namenjeno je za projekte u Srbiji, rekla je Negre u intervjuu za Tanjug, javili su lokalni mediji.

Beograd je 2016. godine pokrenuo liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju isključivo električni autobusi. Prema rečima jedne gradske zvaničnice u vreme pokretanja linije, pet električnih autobusa na trasi smanjuju emisije ugljen-dioksida u gradu za 500 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award