Mobilnost

EIB će finansirati nabavku električnih autobusa za Beograd

EIB-ce-finansirati-nabavku-elektricnih-autobusa-za-Beograd

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) planira nove investicije koje se tiču „zelenog“ transporta, odnosno pomoć da transport u Beogradu bude čistiji, izjavila je Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan.

EIB planira finansiranje kupovine novih električnih autobusa, kao i učesće u modernizaciji tramvaja i tramvajskih šina u Beogradu, rekla je Negre.

Negre je ovo najavila u razgovoru o investicionim planovima EIB za region, u okviru obeležavanja 60 godina rada te institucije u svetu i 40 godina njenog prisustva na zapadnom Balkanu.

U prvih šest meseci ove godine, EIB je potpisala ugovore za finansiranje projekata na zapadnom Balkanu u vrednosti od 600 miliona evra, a više od polovine tog novca, oko 340 miliona evra, namenjeno je za projekte u Srbiji, rekla je Negre u intervjuu za Tanjug, javili su lokalni mediji.

Beograd je 2016. godine pokrenuo liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju isključivo električni autobusi. Prema rečima jedne gradske zvaničnice u vreme pokretanja linije, pet električnih autobusa na trasi smanjuju emisije ugljen-dioksida u gradu za 500 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

25. jun 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

25. jun 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

25. jun 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

25. jun 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu