OIE

EBRD traži konsultanta za razvoj hidroenergetskog sektora

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.04.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2017.

Komentari

0

Podeli

U sklopu aktivnosti za povećanje učešća hidro potencijala u proizvodnji struje u Makedoniji, trenutno na nivou od jedne petine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je objavila poziv za usluge konsultantske kompanije. Ona će biti zadužena da pomogne vladi u nalaženju idejnog rešenja za razvoj hidroenergetskog sektora Makedonije koje bi trebalo da uvažava društvene, ekonomske, finansijske i standarde zaštite životne sredine.

U pozivu za izražavanje interesovanja navodi se da se moraju poštovati prioriteti države. Kao alternativa projektima hidroelektrane HE Lukovo pole i HE Boškov most, od zadatka se očekuje da odredi mogućnosti za unapređenja i grinfild investicije u skladu s ciljevima Akcionog plana za energiju iz obnovljivih izvora od 2025. do 2030. Odabrana kompanija treba da identifikuje informacije koje nedostaju, a potrebne su za procenu izvodljivosti.

Otkazani projekti

Dva hidrosistema koja su bila u planu – Lukovo pole (pet megavata i dodatna regulisana proizvodnja iz tri postojeće elektrane na kaskadi Mavrovo od 106 gigavat-sati godišnje) i Boškov most (70 megavata), ispali su problematični iz ugla zaštite životne sredine, navela je banka. Nalazili bi se u nacionalnom parku i ne bi ispunili uslove međunarodnih finansijskih institucija, saopštio je EBRD i dodao da će regionalna studija koja bi trebalo da bude objavljena u aprilu pokazati mogućnosti za saniranje i rekonstrukciju postojećih kapaciteta.

Ugovor će verovatno trajati 12 meseci, uz mogućnost produžetka, a očekuje se da zadatak počne u maju. Troškove, procenjene na 150.000 evra, finansiraće EBRD Shareholder Special Fund. Rok za prijave je 28. april.

Zaduženja

Zadatak počinje s inicijalnim sastancima i pripremom plana. Konsultant će prikupiti i pregledati dokumentaciju te analizirati materijal i ukazati na opcije u skladu s kriterijumima. Terenski rad uključuje geološka istraživanja, hidrološki monitoring, istraživanja biodiverziteta i druge aktivnosti.

Instalirani hidroenergetski kapacitet u zemlji je još ispod 700 megavata. Po podacima Agencije za energetiku Republike Makedonije, koristi se malo više od četvrtine godišnjeg tehničkog potencijala od 5,52 teravat-sata. Ukupni kapacitet malih hidrocentrala je krajem oktobra bio 65,5 megavata. Tih sedamdeset jedinica proizvodi 233 gigavat-sata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

27 септембра 2021 - Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u izboru je za Nagrade EU za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.