x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD traži konsultanta za razvoj hidroenergetskog sektora

01.04.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EBRD traži konsultanta za razvoj hidroenergetskog sektora

U sklopu aktivnosti za povećanje učešća hidro potencijala u proizvodnji struje u Makedoniji, trenutno na nivou od jedne petine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je objavila poziv za usluge konsultantske kompanije. Ona će biti zadužena da pomogne vladi u nalaženju idejnog rešenja za razvoj hidroenergetskog sektora Makedonije koje bi trebalo da uvažava društvene, ekonomske, finansijske i standarde zaštite životne sredine.

U pozivu za izražavanje interesovanja navodi se da se moraju poštovati prioriteti države. Kao alternativa projektima hidroelektrane HE Lukovo pole i HE Boškov most, od zadatka se očekuje da odredi mogućnosti za unapređenja i grinfild investicije u skladu s ciljevima Akcionog plana za energiju iz obnovljivih izvora od 2025. do 2030. Odabrana kompanija treba da identifikuje informacije koje nedostaju, a potrebne su za procenu izvodljivosti.

Otkazani projekti

Dva hidrosistema koja su bila u planu – Lukovo pole (pet megavata i dodatna regulisana proizvodnja iz tri postojeće elektrane na kaskadi Mavrovo od 106 gigavat-sati godišnje) i Boškov most (70 megavata), ispali su problematični iz ugla zaštite životne sredine, navela je banka. Nalazili bi se u nacionalnom parku i ne bi ispunili uslove međunarodnih finansijskih institucija, saopštio je EBRD i dodao da će regionalna studija koja bi trebalo da bude objavljena u aprilu pokazati mogućnosti za saniranje i rekonstrukciju postojećih kapaciteta.

Ugovor će verovatno trajati 12 meseci, uz mogućnost produžetka, a očekuje se da zadatak počne u maju. Troškove, procenjene na 150.000 evra, finansiraće EBRD Shareholder Special Fund. Rok za prijave je 28. april.

Zaduženja

Zadatak počinje s inicijalnim sastancima i pripremom plana. Konsultant će prikupiti i pregledati dokumentaciju te analizirati materijal i ukazati na opcije u skladu s kriterijumima. Terenski rad uključuje geološka istraživanja, hidrološki monitoring, istraživanja biodiverziteta i druge aktivnosti.

Instalirani hidroenergetski kapacitet u zemlji je još ispod 700 megavata. Po podacima Agencije za energetiku Republike Makedonije, koristi se malo više od četvrtine godišnjeg tehničkog potencijala od 5,52 teravat-sata. Ukupni kapacitet malih hidrocentrala je krajem oktobra bio 65,5 megavata. Tih sedamdeset jedinica proizvodi 233 gigavat-sata godišnje.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.