OIE

EBRD razmatra finansiranje vetroparka u Kovačici

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.04.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Buduća vetroelektrana u Kovačici kod Pančeva je na korak bliže izgradnji. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zvanično je započela postupak razmatranja odobravanja zajma do 50 miliona evra kompaniji Electrawinds K-Wind d.o.o., koja je autor tog projekta.

Odluka o zajmu biće doneta na sednici odbora EBRD-a koja je zakazana za 19. jul 2017. Osim kredita EBRD-a, projekat će se finansirati kapitalom i kreditima komercijalnih banaka. Procenjeno je da je njegova ukupna vrednost 185 miliona evra.

Postrojenje će prema planovima investitora, imati 38 turbina (svaka sa kapacitetom od 2,75 MW), i ukupnu snagu, uključujući i trafostanicu, od 104,5 MW. Vetropark Kovačica će ući u državnu kvotu od 500 MW instalisane snage, čime će steći pravo na dobijanje subvencija za proizvedenu električnu energiju.

Predstavnici Electrawinds ističu da će novi vetropark pomoći diversifikaciji srpskog energetskog sektora kojim preovlađuju termoelektrane i, u manjoj meri, hidroelektrane. Oni očekuju i da ovaj projekat bude ohrabrenje i drugim ulagačima da investiraju u OIE.

Elektrawinds K-Wind d.o.o. je preduzeće sa posebnom namenom koje je osnovano u Srbiji. Kao projektna kompanija, Elektrawinds K-Wind d.o.o. bi pre finansijskog zatvaranja projekta trebalo da bude u većinskom vlasništvu izraelskog Enlight Renewable Energy Ltd, koji će finansirati deo ove investicije.

Vetropark Kovačica će se prostirati za 3.700 hektara. Investitor je do zemljišta došao dobrovoljnom prodajom vlasnika, kao i sklapanjem ugovora  o pravu korišćenja. Do sada nije bilo žalbi, što znači da su imovinsko-pravni odnosi sređeni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. april 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

7. april 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

7. april 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

7. april 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.