Energetska efikasnost

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

Foto: EBRD

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u utorak, 28.09.2021. godine, sa početkom u 11.00 sati, održaće GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan. Događaj će biti održan online, a za gledaoce će biti dostupan putem prenosa uživo na portalu Balkan Green Energy News.

Cilj događaja je predstavljanje ostvarenih rezultata GEFF programa (Green Economy Financing Facility) na Zapadnom Balkanu, EBRD kreditne linije koja obezbeđuje sredstva za ulaganje u domenu energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Tokom protekle četiri godine, program je pomogao da preko 9.000 domaćinstava u regionu unapredi energetsku efikasnost. Tokom događaja biće dodeljena priznanja i nagrade svima onima koji su doprineli uspehu programa. Ovog puta nagrade su sadnice drveća koje će biti zasađene širom regiona, a reč je o 1.000 stabala.

Tokom protekle četiri godine 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana unapredilo je energetsku efikasnost, čime su smanjene emisije CO2 za 12.000 tona godišnje

Tokom događaja biće održana i panel diskusija na kojoj će se govoriti o izazovima i planovima za povećanje ulaganja u energetsku efikasnost i dalje ozelenjavanje ekonomije u regionu, u skladu sa EU Zelenom agendom, te Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Na panelu u okviru GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan govoriće:

  • Aleksandra Vukosavljević, direktorka za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD;
  • Richard Masa, šef sektora, Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Evropska komisija;
  • Violeta Kogalniceanu, šefica Sektora za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Sekretarijat Energetske zajednice,
  • Leander Treppel, direktor odbora EBRD-a.

EBRD – GEFF kreditna linija obezbeđuje sredstva za ulaganja u stambeni sektor u domenu zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu, kao i za kompanije koje kroz svoje proizvode i usluge omogućavaju energetsku efikasnost i primenu obnovljivih izvora energije za domaćinstva.

Putem GEFF programa za Zapadni Balkan investirano je 45 miliona evra u energetski efikasne tehnologije

U protekle četiri godine, putem programa GEFF na Zapadnom Balkanu investirano je 45 miliona evra u energetski efikasne tehnologije. Više od 9.000 domaćinstava unapredilo je svoju energetsku efikasnost i time redukovalo potrošnju energije i novca, poboljšalo kvalitet života i smanjilo zagađenje životne sredine. Smanjena je emisija CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 7.700 automobila sa ulice.

GEFF program za Zapadni Balkan se nastavlja, a ukupni iznos od 135 miliona evra biće usmeren na povećanje energetske efikasnosti u regionu Zapadnog Balkana, a time i na ublažavanje klimatskih promena.

GEFF program se na Zapadnom Balkanu implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike