Energetska efikasnost

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

Foto: EBRD

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u utorak, 28.09.2021. godine, sa početkom u 11.00 sati, održaće GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan. Događaj će biti održan online, a za gledaoce će biti dostupan putem prenosa uživo na portalu Balkan Green Energy News.

Cilj događaja je predstavljanje ostvarenih rezultata GEFF programa (Green Economy Financing Facility) na Zapadnom Balkanu, EBRD kreditne linije koja obezbeđuje sredstva za ulaganje u domenu energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Tokom protekle četiri godine, program je pomogao da preko 9.000 domaćinstava u regionu unapredi energetsku efikasnost. Tokom događaja biće dodeljena priznanja i nagrade svima onima koji su doprineli uspehu programa. Ovog puta nagrade su sadnice drveća koje će biti zasađene širom regiona, a reč je o 1.000 stabala.

Tokom protekle četiri godine 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana unapredilo je energetsku efikasnost, čime su smanjene emisije CO2 za 12.000 tona godišnje

Tokom događaja biće održana i panel diskusija na kojoj će se govoriti o izazovima i planovima za povećanje ulaganja u energetsku efikasnost i dalje ozelenjavanje ekonomije u regionu, u skladu sa EU Zelenom agendom, te Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Na panelu u okviru GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan govoriće:

  • Aleksandra Vukosavljević, direktorka za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD;
  • Richard Masa, šef sektora, Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Evropska komisija;
  • Violeta Kogalniceanu, šefica Sektora za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Sekretarijat Energetske zajednice,
  • Leander Treppel, direktor odbora EBRD-a.

EBRD – GEFF kreditna linija obezbeđuje sredstva za ulaganja u stambeni sektor u domenu zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu, kao i za kompanije koje kroz svoje proizvode i usluge omogućavaju energetsku efikasnost i primenu obnovljivih izvora energije za domaćinstva.

Putem GEFF programa za Zapadni Balkan investirano je 45 miliona evra u energetski efikasne tehnologije

U protekle četiri godine, putem programa GEFF na Zapadnom Balkanu investirano je 45 miliona evra u energetski efikasne tehnologije. Više od 9.000 domaćinstava unapredilo je svoju energetsku efikasnost i time redukovalo potrošnju energije i novca, poboljšalo kvalitet života i smanjilo zagađenje životne sredine. Smanjena je emisija CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 7.700 automobila sa ulice.

GEFF program za Zapadni Balkan se nastavlja, a ukupni iznos od 135 miliona evra biće usmeren na povećanje energetske efikasnosti u regionu Zapadnog Balkana, a time i na ublažavanje klimatskih promena.

GEFF program se na Zapadnom Balkanu implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

21. septembar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. septembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.