Energetska efikasnost

EBRD pokreće Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju u Rumuniji

Objavljeno

03.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuće novi Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju u Rumuniji sa 70 miliona evra, kako bi povećala eneretsku efikasnost stambenih zgrada.

EBRD namerava da angažuje konsultanta koji će uspostaviti i održavati infrastrukturu za implementaciju mehanizma, koordinisati rad, pratiti i podnositi izveštaje o predloženim investicijama. Tender je otvoren do 24. januara 2017. godine.

Od konsultanta se traži, između ostalog, da uspostavi bazu u Bukureštu i da razvija, održava i unapređuje operativne, internetske i pravno-savetodavne alate za sprovođenje mehanizma. Poželjno je da konsultant ima 15 godina iskustva u upravljanju energetskom efikasnošću i dobro poznavanje tržišta tehnologije iz oblasti energetske efikasnosti, po mogućstvu u Rumuniji.

Početni budžet biće do 900.000 evra za prvih 18 meseci sprovođenja mehanizma, sa mogućnošću rasta do 3.000.000 evra , bez PDV-a. Početak sprovođenja očekuje se u martu trajaće ukupno 36 meseci.

Sa energetskim intenzitetom skoro tri puta većim od proseka u Evropskoj uniji, Rumunija je jedna od zemalja sa najvećim energetskim intenzitetom i intenzitetom ugljenika u EU. Stambeni sektor ima najveću finalnu potrošnju energije od svih sektora u zemlji, a modernizacija je potrebna za sa oko 90 odsto zgrada.

Rumunija ima cilj da smanji primarnu potrošnju energije na nacionalnom nivou za 19 odsto (oko 10 miliona tona ekvivalentne nafte) do 2020. godine, a stambeni sektor ima važnu ulogu u dostizanju tog cilja. Termalnom izolacijom stambenih blokova u Rumuniji može se uštedeti i do 40 odsto električne energije, prema studiji koju je naručilo rumunsko Regulaciono telo za električnu energiju, a čiju je izradu nadgledao EBRD.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije