Energetska efikasnost

EBRD pokreće Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju u Rumuniji

Objavljeno

03.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuće novi Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju u Rumuniji sa 70 miliona evra, kako bi povećala eneretsku efikasnost stambenih zgrada.

EBRD namerava da angažuje konsultanta koji će uspostaviti i održavati infrastrukturu za implementaciju mehanizma, koordinisati rad, pratiti i podnositi izveštaje o predloženim investicijama. Tender je otvoren do 24. januara 2017. godine.

Od konsultanta se traži, između ostalog, da uspostavi bazu u Bukureštu i da razvija, održava i unapređuje operativne, internetske i pravno-savetodavne alate za sprovođenje mehanizma. Poželjno je da konsultant ima 15 godina iskustva u upravljanju energetskom efikasnošću i dobro poznavanje tržišta tehnologije iz oblasti energetske efikasnosti, po mogućstvu u Rumuniji.

Početni budžet biće do 900.000 evra za prvih 18 meseci sprovođenja mehanizma, sa mogućnošću rasta do 3.000.000 evra , bez PDV-a. Početak sprovođenja očekuje se u martu trajaće ukupno 36 meseci.

Sa energetskim intenzitetom skoro tri puta većim od proseka u Evropskoj uniji, Rumunija je jedna od zemalja sa najvećim energetskim intenzitetom i intenzitetom ugljenika u EU. Stambeni sektor ima najveću finalnu potrošnju energije od svih sektora u zemlji, a modernizacija je potrebna za sa oko 90 odsto zgrada.

Rumunija ima cilj da smanji primarnu potrošnju energije na nacionalnom nivou za 19 odsto (oko 10 miliona tona ekvivalentne nafte) do 2020. godine, a stambeni sektor ima važnu ulogu u dostizanju tog cilja. Termalnom izolacijom stambenih blokova u Rumuniji može se uštedeti i do 40 odsto električne energije, prema studiji koju je naručilo rumunsko Regulaciono telo za električnu energiju, a čiju je izradu nadgledao EBRD.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

3. januar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

3. januar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike