OIE

EBRD podržava projekate obnovljive energije u Grčkoj

EBRD Grcka

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će sa 50 miliona evra podržati projekte obnovljivih izvora energije koje će u centralnoj Grčkoj realizovati Terna Energy S.A., jedna od vodećih grčkih kompanija u ovoj oblasti. 

Terna Energy će uložiti ukupno 60 miliona evra u razvoj, izgradnju i rad postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije u Grčkoj. Jedan od projekata je i razvoj vetroparka snage 48 megavata (MW) u centralnoj Grčkoj, kako je javila ERBD. Portfolio kompanije obuhvata vetroparkove, male hidroelektrane i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

„Terna Energy je pionir u razvoju obnovljivih izvora energije sa 20 godina iskustva u Grčkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Bugarskoj. Novi projekat će sa 48 MW pojačati postojećih 738 MW instalisane snage, koja će, kako očekujemo, premašiti 1.000 MW u narednih nekoliko godina,“ rekao je Emanuel Maragudakis, izvršni direktor kompanije Terna Energy.

Podstrek za razvoj velikog potencijala

Kako bi podstakla korišćenje velikog potencijala koji Grčka ima kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, EBRD će podržati ove projekte sa 50 miliona evra, dok će Piraeus banka obezbediti još 10 miliona evra. Podrška je usledila nakon uvođenja novog plana za podršku projekata obnovljive energije u Grčkoj na bazi podrške tržišta koja omogućava nosiocima projekata da učestvuju u direktnoj trgovini električnom energijom na veliko.

„Ovaj posao je ne samo naša prva investicija u sektoru električne energije u Grčkoj, već ona označava i prelazak na novi plan za obnovljive izvore energije koji je zasnovan na tržištu i pomaže da krajnji korisnici dobiju čistu energiju po nižoj ceni. Veoma smo zadovoljni što ćemo zajedno sa Piraeus bankom podržati projekte kompanije Terna Energy koji podrazumevaju korišćenje vetra i nadamo se da će ova investicija postaviti temelj za naše dalje uključivanje u tržište električne energije u Grčkoj,“ rekao je Nandita Paršad, direktor EBRD za struju i energiju.

Predstavnici Piraeus banke, institucije sa dugogodišnjim iskustvom u finansiranju projekata obnovljive energije u ovoj zemlji, izjavili su da su zadovoljni saradnjom sa EBRD-om i ohrabrili njihov dalji angažman u ovom sektoru.

EBRD podržava ekonomski oporavak zemlje od 2015. godine. Pored jačanje finansijskog sektora, što predstavlja 26 odsto njenog sadašnjeg portfolija, EBRD podržava privatizaciju, razvoj infrastrukture i regionalnu integraciju grčke privrede. Ova finansijska institucija do sada je investirala skoro 640 miliona evra u 13 projekata koji pripadaju različitim sektorima u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak