Životna sredina

EBRD i UniCredit Leasing podržavaju prelazak malih i srednjih preduzeća u Srbiji na zelenu ekonomiju

EBRD-UniCredit-Leasing-mala-i-srednja-preduzeca-Srbija-zelena-ekonomija

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.07.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

02.07.2020.

Država

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga obezbedili su kreditnu liniju od 20 miliona evra koja će preko UniCredit Leasing Srbija biti plasirana malim i srednjim preduzećima za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije.

Kreditna linija od 20 miliona evra je deo GEFF Srbija lizing finansijske linije EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 miliona evra.

Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u solarne elektrane

GEFF Srbija lizing pomaže malim i srednjim privatnim preduzećima u Srbiji, uključujući preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, održivih i zelenih rešenja u poslovanju.

Lizing linija namenjena je privatnim pravnim subjektima iz sektora proizvodnje, poljoprivrede, uslužne delatnosti, građevinarstva, trgovine i transporta. Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u solarne elektrane za proizvodnju električne energije, saopštio je GEFF Srbija lizing.

GEFF Srbija lizing obezbeđuje i tehničku podršku u vidu onlajn baze podataka Tehnološki selektor

Osim finansijske komponente, kroz GEFF Srbija lizing liniju obezbeđena je i tehnička podrška u vidu onlajn baze podataka koja se zove Tehnološki selektor. Baza sadrži spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije.

Investicije u energetsku efikasnost, efikasno upravljanje vodom, zemljištem i prirodnim resursima, kao i u primenu obnovljivih izvora energije, podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća i smanjuju negativan efekat poslovanja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene, naveo je GEFF.

Uprkos pandemiji postoji potražnja za zelenim finansiranjem u Srbiji

Zsuzsanna Hargitai, EBRD direktorka za Zapadni Balkan, izjavila je da je u saradnji sa donatorima banke i UniCredit Leasing Srbija obezbeđena značajna podrška srpskoj privredi da uspešno sprovede prelazak na zelenu ekonomiju.

Ohrabrujuće je to što u Srbiji postoji potražnja za zelenim finansiranjem dok zemlja nastoji da se oporavi od ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19, dodala je ona.

Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija, rekla je da su svesni važnosti zelene ekonomije i zbog toga su ponosni što im je EBRD ukazao poverenje da rade na promociji važnosti unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji.

GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog više od četiri milijarde evra koji obezbeđuje finansijska sredstva za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije.

Komentara: (3)
Milos Milinic / 28.07.2020.

Zainteresovan sam za ovaj projekat. Samo bih voleo da saznam vise detalja.

Mlađen / 29.07.2020.

Gde mogu da se informiše oko detalja? Hvala

BGEN redakcija / 29.07.2020.

https://ebrdgeff.com/serbialeasing/SR/
Ovo je veb-sajt na kome se detaljnije možete upoznati sa kreditnom linijom, a ukoliko Vam je potrebna podrška, na ovom linku su kontakti tehničke podrške https://ebrdgeff.com/serbialeasing/SR/wed-love-to-hear-from-you/
Hvala što nas čitate!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. jul 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

2. jul 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

2. jul 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

2. jul 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela