OIE

EBRD finansira daljinsko grejanje na biomasu u Banjaluci

EBRD finansira daljinsko grejanje na biomasu u Banja Luci

Photo: Grad Banja Luka

Objavljeno

14.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbediće Banjaluci kredit od 8,3 miliona dolara za kupovinu vlasničkog udela u firmi Eko Toplane, preduzeću za daljinsko grejanje koje gradi toplanu na biomasu snage 49 MW, koja će biti njen vlasnik i upravljač.

EBRD podržava glavni grad Republike Srpske u okviru svog programa Green Cities Framework, navela je banka u saopštenju.

BiH ima visok energetski intenzitet, sa velikim učešćem skupog i zagađujećeg mazuta u energetskom miksu, i neiskorišćenim resursima u uštedi energije i efikasnosti. Očekuje se da će uvođenje postrojenja na biomasu pokazati potencijal za održivu i ekološku proizvodnju energije za privredu i potrošače.

Gradska uprava Banjaluke nedavno je pokrenula inicijativu za izgradnju postrojenja za daljinsko grejanje na biomasu i modernizaciju postojećih toplovoda. Grad i kompanija IEE u maju su potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Eko Toplane, a u junu je počela gradnja fabrike.

Prema uslovima ugovora, Grad će uložiti 15.675.164 konvertibilnih maraka (oko 7,5 miliona evra) za 49 odso učešća u kompaniji, a IEE 16.335.670 konvertibilnih maraka (oko 8 miliona evra) za preostalih 51 odsto udela.

Početna procena je da će izgradnja novog postrojenja na biomasu i modernizacija postojećeg sistema smanjenje godišnje emisije CO2 oko 80.000 tona.

Cilj programa EBRD Green Cities Framework je postizanje značajnih poboljšanja životne sredine i promovisanje prednosti zelene tranzicije u odabranim gradovima. Program kombinuje ulaganja sa izgradnjom kapaciteta i olakšava koordinaciju među zainteresovanim stranama. Za svaki grad u programu razvija se i sprovodi poseban Green City Action Plan.

Gradonačelnik najavio nove „zelene“ projekte

Tokom jučerašnje ceremonije potpisivanja ugovora o kreditu u iznosu od 8,3 miliona evra, Ian Brown, šef EBRD u BiH, rekao je da je banka veoma ponosna što je potpisala ovaj sporazum sa Banjalukom.

„To je pionirski pristup koji kombinuje finansijski i ekološki pristup. Pokazaćemo da  komercijalni i ekološki projekti ne da su mogući, već i predstavljaju put napred. Projekat može da pokaže ključnu ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga građanima“, rekao je Brown.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ovim projektom grad rešava jedan od svojih najvećih infrastrukturnih problema – pouzdano i održivo daljinsko grejanje.

„Nećemo se ovde zaustaviti. Radimo na nizu novih projekata za poboljšanje komunalnih usluga u Banjaluci „, istakao je Radojičić.

On je najavio nove projekte sa EBRD-om, kao što su modernizacija javne rasvete, projekat vodosnabdevanja, izrada akcionih planova za zelene i pametne gradove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski