Klimatske promene

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana. Više od 3.000 domaćinstava u Srbiji unapredilo je energetsku efikasnost domova zahvaljujući programu GEFF.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je zajedno sa Evropskom unijom i Ambasadom Austrije donirala 360 sadnica belog jasena, koje su danas posađene u blizini Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu uz podršku volontera iz organizacije Posadi svoj hlad.

Isporučene su u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu (GEFF), koji podržava domaćinstva u ulaganjima u energetsku efikasnost.

„Energetska efikasnost je ključni prioritet EBRD-a u Srbiji. Potencijal za renoviranje zgrada i unapređenja njihove energetske efikasnosti je ogroman,“ kaže Matteo Colangeli, direktor za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije za Srbiju.

„Ove investicije imaju neposredan uticaj na kvalitet vazduha u gradovima, otvaraju mogućnosti za lokalnu privredu i na kraju se isplaćaju iz ušteda usled smanjene potrošnje energije. Radujemo se nastavku proširenja GEFF programa u narednim godinama, u partnerstvu sa lokalnim bankama i našim donatorima“, naveo je Colangeli.

Grantovi u okviru programa GEFF pokrivaju 20 odsto investicije

Preko 3.000 domaćinstava u Srbiji je do sada iskoristilo pogodnosti programa GEFF da unapredi energetsku efikasnost. Program nudi pristup namenskim kreditnim linijama i bespovratnim sredstvima koje donira EU i koje ove investicije čine pristupačnijim.

Domaćinstva mogu iskoristiti sredstva za ulaganje u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe i solarne panele. Po uspešnom završetku investicije, domaćinstva dobijaju bespovratna sredstva u vrednosti do 20 odsto iznosa kredita iz donacije EU. U Srbiji u programu GEFF učestvuju banke Erste, UniCredit i ProCredit.

U Srbiji u programu GEFF učestvuju banke Erste, UniCredit i ProCredit

„Evropska unija je prvi partner i, sa više od 3,6 milijardi evra bespovratne pomoći od 2001. godine, najveći donator Srbiji. EU je takođe ključni trgovinski partner, koji čini skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Dodatno, dve trećine svih stranih investicija dolazi iz EU. izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Joffre.

EU je glavni partner Srbije i u zaštiti životne sredine, istakao je. „Svi naši projekti su osmišljeni i realizovani tako da imaju pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana. U proteklih 19 godina EU je donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine. Najveći projekti su u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnji i renoviranju sistema vodosnabdevanja, sistema zaštite vazduha, očuvanja biodiverziteta, sistema upravljanja medicinskim otpadom,“ naveo je Joffre.

Pet miliona evra od Austrije

Implementaciju programa GEFF na Zapadnom Balkanu podržala je Vlada Austrije.

„Sa preko pet miliona evra koje smo opredelili za ovaj program do danas, Austrija snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu od njegovog početka“, izjavio je Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

Kako bi obeležili GEFF-ove rezultate i simbolično doprineli borbi protiv klimatskih promena, EBRD, EU i Austrija su zasadili 1.000 stabala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji. Sadnice predstavljaju i EBRD-ove nagrade za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspehu programa u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvoren javni poziv za dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Otvoren javni poziv za grantove u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

3. decembar 2021. - Mreža za nadzor rodno odgovornog budžetiranja objavila je javni  poziv za prijave za izgradnju kapaciteta i dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

3. decembar 2021. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Najtoplijih 12 meseci u istoriji

Rekord u globalnom zagrevanju – 12 najtoplijih uzastopnih meseci

3. decembar 2021. - Za svaki mesec od juna 2023. do maja 2024. zabeležena je rekordno visoka prosečna temperatura, kao i za celi dvanaestomesečni period

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

3. decembar 2021. - Lider EPP rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem