Konferencija 22 februar registracija - srpski
Klimatske promene

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana. Više od 3.000 domaćinstava u Srbiji unapredilo je energetsku efikasnost domova zahvaljujući programu GEFF.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je zajedno sa Evropskom unijom i Ambasadom Austrije donirala 360 sadnica belog jasena, koje su danas posađene u blizini Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu uz podršku volontera iz organizacije Posadi svoj hlad.

Isporučene su u okviru Programa finansiranja zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu (GEFF), koji podržava domaćinstva u ulaganjima u energetsku efikasnost.

„Energetska efikasnost je ključni prioritet EBRD-a u Srbiji. Potencijal za renoviranje zgrada i unapređenja njihove energetske efikasnosti je ogroman,“ kaže Matteo Colangeli, direktor za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije za Srbiju.

„Ove investicije imaju neposredan uticaj na kvalitet vazduha u gradovima, otvaraju mogućnosti za lokalnu privredu i na kraju se isplaćaju iz ušteda usled smanjene potrošnje energije. Radujemo se nastavku proširenja GEFF programa u narednim godinama, u partnerstvu sa lokalnim bankama i našim donatorima“, naveo je Colangeli.

Grantovi u okviru programa GEFF pokrivaju 20 odsto investicije

Preko 3.000 domaćinstava u Srbiji je do sada iskoristilo pogodnosti programa GEFF da unapredi energetsku efikasnost. Program nudi pristup namenskim kreditnim linijama i bespovratnim sredstvima koje donira EU i koje ove investicije čine pristupačnijim.

Domaćinstva mogu iskoristiti sredstva za ulaganje u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe i solarne panele. Po uspešnom završetku investicije, domaćinstva dobijaju bespovratna sredstva u vrednosti do 20 odsto iznosa kredita iz donacije EU. U Srbiji u programu GEFF učestvuju banke Erste, UniCredit i ProCredit.

U Srbiji u programu GEFF učestvuju banke Erste, UniCredit i ProCredit

„Evropska unija je prvi partner i, sa više od 3,6 milijardi evra bespovratne pomoći od 2001. godine, najveći donator Srbiji. EU je takođe ključni trgovinski partner, koji čini skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Dodatno, dve trećine svih stranih investicija dolazi iz EU. izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Joffre.

EU je glavni partner Srbije i u zaštiti životne sredine, istakao je. „Svi naši projekti su osmišljeni i realizovani tako da imaju pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana. U proteklih 19 godina EU je donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine. Najveći projekti su u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnji i renoviranju sistema vodosnabdevanja, sistema zaštite vazduha, očuvanja biodiverziteta, sistema upravljanja medicinskim otpadom,“ naveo je Joffre.

Pet miliona evra od Austrije

Implementaciju programa GEFF na Zapadnom Balkanu podržala je Vlada Austrije.

„Sa preko pet miliona evra koje smo opredelili za ovaj program do danas, Austrija snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu od njegovog početka“, izjavio je Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

Kako bi obeležili GEFF-ove rezultate i simbolično doprineli borbi protiv klimatskih promena, EBRD, EU i Austrija su zasadili 1.000 stabala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji. Sadnice predstavljaju i EBRD-ove nagrade za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspehu programa u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

Nova nemačka vlada najavila ambiciozan plan dekarbonizacije i velika ulaganja u obnovljive

Nova nemačka vlada najavila ambiciozan plan dekarbonizacije i velika ulaganja u obnovljive

13 јануара 2022 - Nemačka ima plan da ubrza ekspanziju energije iz obnovljivih izvora, dekarbonizaciju industrije i elektrifikaciju transporta i grejanja

Zajednicki frizider

Zajednički frižider na Dorćol plazu: Ne bacajmo hranu, pomozimo gladnima

12 јануара 2022 - U vreme kada se toliko hrane baca, a istovremeno mnogo dece gladuje širom planete, dve vredne devojke osmislile su Zajednički frižider.