OIE

Dve kineske kompanije grade vetropark kod Tomislavgrada

vetroturbina-ivovik-vetroelektrana

Slika: Pixabay/medienluemmel

Objavljeno

25.10.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnja vetroelektrane Ivovik, instalisane snage 84 MW, trebalo bi da počne sledeće godine, najavljeno je na sastanku kineskih investitora i lokalnih vlasti opštine Tomislavgrad. Ovo će biti najveći vetropark i najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Projekat VE Ivovik će koštati 130 miliona evra, a investitori su kineske kompanije China National Technical Import & Export Corporation i PowerChina Resources Ltd. Vetropark će se graditi na teritoriji Tomislavgrada i Livna.

Planirana godišnja proizvodnja je 236,6 GWh

Planirana godišnja proizvodnja VE Ivovik je 236,6 GWh, navodi se u ranijim izveštajima. Nakon sastanka sa predstavnicima kineskih investitora saopšteno je da će Ivovik biti treća vetrolektrana na teritoriji opštine Tomislavgrad.

Vlada FBiH odobrila je projekte VE Ivovik i VE Orlovača prošle godine

Početkom 2020. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik, kao i za vetroelektranu Orlovača, snage 42,9 MW, koje će biti izgrađene na području opština Tomislavgrad i Livno. VE Orlovača bi trebalo da ima godišnju proizvodnju od 99 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

25. oktobar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

25. oktobar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. oktobar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

25. oktobar 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.