Životna sredina

Dubrovnik prestaje da koristi jednokratnu plastiku do 2030.

Dubrovnik-jednokratna-plastika-2030

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike, kao i sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine. Samo u naredne dve godine biser Jadrana planira da smanji zagađenje plastikom 30%.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 400.000 tona plastičnog otpada, a dobar deo generiše, prema podacima studije organizacije Worldwide Fund for Nature (WWF), turizam. Deseti deo ovog otpada završi u moru, od čega se polovina vrati na hrvatske obale.

Kao biser hrvatskog turizma, Dubrovnik nosi veliki deo odgovornosti, o čemu govori podatak da ima 42.000 stanovnika, a više od četiri miliona noćenja godišnje.

Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu

Kako su saopštile gradske vlasti, masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu.

Grad se priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, koji je deo svetske inicijative

Zbog toga se Grad priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. Projekaa sprovode Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF – Mediterranean. WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities kako bi motivisao gradove širom sveta da smanje plastični otpad.

Inače, tokom jula je širom sveta sprovedena kampanja protiv korišćenja jednokratne plastike.

Sledeće godine počinje primena mera za smanjenje plastičnog otpada

Prvi sledeći korak u projektu, koji će trajati dve godine, je analiza trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom, kao i koje su alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Zatim sledi izrada i usvajanje plana s merama koje će biti sprovedene tokom 2021.

Grad će pokrenuti pilot projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji 30% u roku od dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

31. jul 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

31. jul 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

31. jul 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine