Električna energija

Državna Bugarska berza preuzela bugarsku energetsku berzu

Drzavna Bugarska berza preuzela bugarsku energetsku berzu

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna Bugarska berza (BSE-Sofija) kupila je 100 odsto Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) za 2,6 miliona evra.

IBEX je osnovan januara 2014. godine kao ćerka-firma Bugarskog energetskog holdinga (BEH), koji je u državnom vlasnistvu.

„Dva miliona evra je isplaćeno nakon kupovine akcija, dok će preostalih 600.000 evra biti prebačeno u tri jednake rate, šest, 12 i 18 meseci nakon prenosa kapitala“, navodi se u saopštenju IBEX.

Evropska komisija je 2015. godine zatražila od BEH da prenese kontrolu nad IBEX kako bi se sprečila zloupotreba dominantnog položaja na veleprodajnom tržištu električne energije.

„Ovo je značajan trenutak koji će pozitivno uticati na trgovinu električnom energijom u Bugarskoj, što će dovesti do veće javnosti i ubrzanja procesa liberalizacije tržišta. Uvereni smo da ćemo svojim ozbiljnim iskustvom u organizovanju regulisane trgovine i radu javnog sektora doprineti održivom razvoju energetske berze u Bugarskoj“, rekao je izvršni direktor Bugarske berze Vasil Golemanski.

Bugarska energetska berza će funkcionisati kao podružnica BSE.

IBEX upravlja dan-unapred tržištem električne energije (day-ahead market), dok je BSE jedina funkcionalna berza u Bugarskoj.

EU antimonopolski istraga protiv BEH

Bugarski energetski holding je vertikalno integrisana energetska kompanija u Bugarskoj. U njegovom sastavu su neke od najvećih energetskih kompanija u Bugarskoj u oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, prenosa i snabdevanja gasom, kao i proizvodnje uglja. BEH je, takođe, javni snabdevač električnom energijom i gasom u Bugarskoj.

U novembru 2012. Evropska komisija (EK) je pokrenula antimonopolski postupak kako bi ispitala da li BEH zloupotrebljava svoju dominantnu tržišnu poziciju na veleprodajnom tržištu električne energije u Bugarskoj.

U avgustu 2014. godine EK je izdala Saopštenje o prigovorima, gde je navela da je zabrinuta da je ugrožena konkurencija jer je BEH mogao da spreči trgovce da slobodno odluče gde će prodati električnu energiju kupljenu od ove kompanije.

Kao odgovor, BEH je predložio da formira berzu električne energije (IBEX), prenese vlasništvo nad njom na državu i da ponudi unapred određene količine električne energije na dan-unapred tržištu na berzi IBEX.

U avgustu 2017. godine, BEH je dobio zeleno svetlo da proda IBEX Bugarskoj berzi (BSE), saopštila je tada bugarska vlada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. februar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. februar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. februar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. februar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.