Električna energija

Državna Bugarska berza preuzela bugarsku energetsku berzu

Drzavna Bugarska berza preuzela bugarsku energetsku berzu

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna Bugarska berza (BSE-Sofija) kupila je 100 odsto Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) za 2,6 miliona evra.

IBEX je osnovan januara 2014. godine kao ćerka-firma Bugarskog energetskog holdinga (BEH), koji je u državnom vlasnistvu.

„Dva miliona evra je isplaćeno nakon kupovine akcija, dok će preostalih 600.000 evra biti prebačeno u tri jednake rate, šest, 12 i 18 meseci nakon prenosa kapitala“, navodi se u saopštenju IBEX.

Evropska komisija je 2015. godine zatražila od BEH da prenese kontrolu nad IBEX kako bi se sprečila zloupotreba dominantnog položaja na veleprodajnom tržištu električne energije.

„Ovo je značajan trenutak koji će pozitivno uticati na trgovinu električnom energijom u Bugarskoj, što će dovesti do veće javnosti i ubrzanja procesa liberalizacije tržišta. Uvereni smo da ćemo svojim ozbiljnim iskustvom u organizovanju regulisane trgovine i radu javnog sektora doprineti održivom razvoju energetske berze u Bugarskoj“, rekao je izvršni direktor Bugarske berze Vasil Golemanski.

Bugarska energetska berza će funkcionisati kao podružnica BSE.

IBEX upravlja dan-unapred tržištem električne energije (day-ahead market), dok je BSE jedina funkcionalna berza u Bugarskoj.

EU antimonopolski istraga protiv BEH

Bugarski energetski holding je vertikalno integrisana energetska kompanija u Bugarskoj. U njegovom sastavu su neke od najvećih energetskih kompanija u Bugarskoj u oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, prenosa i snabdevanja gasom, kao i proizvodnje uglja. BEH je, takođe, javni snabdevač električnom energijom i gasom u Bugarskoj.

U novembru 2012. Evropska komisija (EK) je pokrenula antimonopolski postupak kako bi ispitala da li BEH zloupotrebljava svoju dominantnu tržišnu poziciju na veleprodajnom tržištu električne energije u Bugarskoj.

U avgustu 2014. godine EK je izdala Saopštenje o prigovorima, gde je navela da je zabrinuta da je ugrožena konkurencija jer je BEH mogao da spreči trgovce da slobodno odluče gde će prodati električnu energiju kupljenu od ove kompanije.

Kao odgovor, BEH je predložio da formira berzu električne energije (IBEX), prenese vlasništvo nad njom na državu i da ponudi unapred određene količine električne energije na dan-unapred tržištu na berzi IBEX.

U avgustu 2017. godine, BEH je dobio zeleno svetlo da proda IBEX Bugarskoj berzi (BSE), saopštila je tada bugarska vlada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata