OIE

Države u EU mogu da ulažu u zelenu energiju u drugim članicama za svoje ciljeve

Drzave EU ulazu zelenu energiju clanicama ciljeve

Slika: Unsplash

Objavljeno

18.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje bez izlaza na more u Evropskoj uniji će, po novim pravilima, uskoro moći da doprinesu ispunjavanju svojih nacionalnih ciljeva za udeo energije iz obnovljivih izvora tako što će investirati u vetroparkove na vodi u drugim članicama. Mehanizam EU za ulaganje u zelenu energiju omogućiće, na primer, da države finansiraju solarne elektrane drugde ukoliko je kod njih osunčanost slaba.

Evropska komisija je uvela mehanizam finansiranja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora koji pruža mogućnosti za bližu saradnju među zemljama članicama Evropske unije. Pravila stupaju na snagu u januaru. Vlade će moći da se opredele za dobrovoljni finansijski doprinos za zelenu energiju za druge države u EU, a the investicije će se na kraju uračunati u ispunjavanje domaćih ciljeva na tom polju.

Postojeći mehanizmi saradnje već uključuju statističke transfere te zajedničke projekte i sisteme podrške. Komesari i komesarke su kazali da će dodatni model pomoći u pokrivanju manjka u potrebnom finansiranju i povećati isplativost u uvođenju energije iz obnovljivih izvora jer će se pogoni graditi u oblastima koje su za to povoljnije što se tiče geografskog položaja i prirodnih resursa.

Napredak ka ciljevima za energetiku i klimu uračunavaće se obema stranama

Na primer, zemlje članice bez izlaza na more mogu da učestvuju u podizanju vetroelektrana na moru, a one s manje sunčanih sati će se uključiti u gradnju postrojenja za solarnu energiju u južnijim krajevima. Najavljeno je da će pomenuti mehanizam za finansiranje olakšati onim regionima čija se privreda suočava s poteškoćama da pokrenu projekte s mrtve tačke.

Evropska komisija će upravljati mehanizmom, tako da zemlje koje uplaćuju doprinos neće direktno pregovarati s državama u kojima se rade projekti

Proizvedena energija će se uračunavati u ispunjavanje ciljeva za zelenu energiju i klimu za sve države u EU koje učestvuju i voditi ka ostvarivanju ambicije iz Evropskog zelenog plana da se do 2050. postigne ugljenična neutralnost. Kvote će se određivati na osnovu udela u investiciji.

Oruđe za vraćanje velikih projekata na mapu

„Da bismo do 2030. smanjili emisije gasova s efektom staklene bašte za najmanje 55 odsto, treba znatno da povećamo udeo energije iz obnovljivih izvora. Ovaj mehanizam stvara dodatnu alatku za sprovođenje u delo investicija u projekte čiste energije. Ohrabriće saradnju među državama članica i narednih godina dati praktični podsticaj našim naporima za zeleni oporavak“, izjavila je komesarka za energiju Kadri Simson.

Ona je dodala da će ovo reaktivirati velike poduhvate koji su u zastoju i pomoći malim i srednjim preduzećima i otvaranju radnih mesta.

Mehanizmom će upravljati Evropska komisija, koja će u redovnim javnim tenderima spajati investitore i pokretače projekata. Države članice će po svom nahođenju uplaćivati doprinos za pogone za zelenu energiju u zainteresovanim zemljama, a EU je saopštila da će troškovi transakcija biti niži nego kod aktuelnih modela. Dve strane neće pregovarati direktno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

18. septembar 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

18. septembar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

18. septembar 2020. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

18. septembar 2020. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić