Otpad

Država planira interventno uklanjanje nagomilanog ambalažnog otpada

Foto: twitter.com/JureLeben

Objavljeno

23.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje Slovenije pripremilo je predlog zakona kojim bi trebalo da se reši problem nagomilanog ambalažnog otpada i nadgrobnih sveća u skladištima komunalnih preduzeća, tako što će država na sebe preuzeti troškove njihovog interventnog uklanjanja i odlaganja, što će koštati skoro 4 miliona evra, prenose mediji.

Predlog zakona, koji je upućen na javnu raspravu, predviđa da država izabere lice koje će u njeno ime sprovesti interventno uklanjanje ambalažnog otpada i nadgrobnih sveća.

U roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu, inspekcije za životnu sredinu obići će skladišta širom Slovenije kako bi utvrdile približnu količinu otpada koji nije propisno odložen.

Procenjuje se da će troškovi prihvata i odlaganja nagomilanog ambalažnog otpada biti oko 3,6 miliona evra, dok će odlaganje iskorišćenih nadgrobnih sveća koštati državu nekih 320.000 evra.

Planirano interventno uklanjanje otpada treba da umanji rizike po zdravlje ljudi i životnu sredinu i pomogne da se ostvare ciljevi u pogledu zaštite životne sredine u oblasti upravljanja otpadom, saopštilo je ministarstvo.

30.000 tona ambalažnog otpada biće nagomilano u Sloveniji do kraja godine

Do kraja 2018. godine, oko 30.000 tona ambalažnog otpada i 1.500 tona iskorišćenih nadgrobnih sveća biće nagomilano u skladištima širom Slovenije, a komunalna preduzeća upozoravaju da to predstavlja higijenski rizik i rizik od požara, kaže ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Jure Leben.

Zbog prepunih skladišnih kapaciteta, neke komunalne službe su čak prestale da odnose otpad iz preduzeća, a ministarstvo se pribojava da bi otpad mogao početi da se gomila i ispred kuća i stambenih blokova, navode slovenački mediji.

Predloženi zakon isključuje primenu odredaba Zakona o javnim nabavkama jer bi to moglo dovesti do predugačke procedure za izbor odgovarajućeg lica koje bi sprovelo planirano interventno uklanjanje otpada, pišu mediji.

Predloženim zakonom ministarstvo takođe planira da rešava probleme unapred. Nacrt zakona predviđa da pravna i fizička lica koja prema propisima o odlaganju ambalažnog otpada moraju zaključiti ugovor sa preduzećem za upravljanje otpadom dobiju obavezu da od 1. januara 2019. godine plaćaju deo ukupnih troškova odlganja ambalažnog otpada u skladu sa svojim udelom u ukupnoj količini ambalaže koja se plasira na tržište u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. oktobar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

23. oktobar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

23. oktobar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

23. oktobar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo