Životna sredina

Drinska regata – avantura i zabava bez zagađivanja reke i obale

Drinska regata avantura zabava zagadivanja reke

Regata.rs

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Učesnici Drinske regate od Perućca do Rogačice dobiće kese za otpad, a komunalna infrastruktura će tokom manifestacije biti pojačana da bi se sprečilo prljanje i ruženje reke i njene okoline.

Pored rezultata koje postiže na unapređenju sistema upravljanja otpadom, Opština Bajina Bašta već godinama posvećuje pažnju podizanju svesti posetilaca Drinske regate i posebnoj zaštiti reke i priobalja dok traje događaj. Veliki spust biće održan u subotu, 17. jula, s polaskom u 11 sati, a dosad je prijavljeno šest stotina čamaca i splavova bez motora.

Najveća žurka na vodi u Evropi, kako kažu organizatori, održava se u uspomenu na drinske splavare koji su nekad prevozili ljude i robu. Manifestacija, 27. po redu, traje od 14. do 18. jula – održaće se sajam meda, rakije, suvenira i domaće radinosti, uz koncerte 16. i 17. jula na plaži Rača.

Drinska regata avantura zabava zagadivanja reke i obale

Posetioci da pokažu dobru volju

Javno komunalno preduzeće 12. septembar pobrinuće se da na polazištu, na stajalištu na Rači i na cilju infrastruktura zadovolji potrebe posetilaca i posetiteljki, a broj kontejnera će ovog puta biti povećan, kaže Dragana Ivanović, koja u opštini rukovodi odeljenjem za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti.

Naša sagovornica napominje da će svako plovilo koje učestvuje u spustu dobiti vreće za otpad. Ona apeluje na posade da prikupe sve svoje otpatke i da ih po pristajanju izruče u kontejnere. Komunalno preduzeće će takođe obezbediti dodatne radnike za čišćenje prostora za polazak, na stajalištu i cilju, računajući i na dobru volju svih koji dođu na manifestaciju.

Drinska regata avantura i zabava zagadivanja reke

Turizam uporedo sa zaštitom prirode

Ivanović je istakla da se lokalna samouprava trudi da informiše građane o potrebi zaštite Drine. Tako je pre nekoliko godina opština tokom regate organizovala ekološku akciju uz igru i zabavu, u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi i uz učešće volonterki i volontera.

Od Perućca do Rogačice ima 26 kilometara. Da bi na ovom mestu turizam i zaštita prirode mogli da opstanu u međusobnom skladu, nijedna konzerva ili kesa ne smeju da završe u Drini niti na obalnom delu.

Inače, Opština Bajina Bašta je izmestila deponiju koja se nalazila pored Perućca i uvela je program primarne separacije vlažnog i suvog komunalnog otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

12. jul 2021. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

12. jul 2021. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

12. jul 2021. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

12. jul 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.