Električna energija

Domac: Energetska nezavisnost Hrvatske je samo san

Domac, snovi o energetskoj nezavisnosti

Foto: Julije Domac / LinkedIn

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Julije Domac, specijalni savetnik za energetiku i klimu predsednika Hrvatske, prokomentarisao je današnju ponudu i potražnju za električnom energijom u toj zemlji. Danas je u 15 sati oko 32 odsto potreba za električnom energijom nadmirivano iz uvoza, pa je energetska nezavisnost, kako je naveo u postu na LinkedIn-u, samo san.

Domac je svoju tvrdnju da je energetska nezavisnost Hrvatske samo san potkrepio grafikonom današnje ponude i potražnje za električnom energijom u Hrvatskoj.

Snovi o energetskoj nezavisnosti
Foto: Julije Domac / LinkedIn

„Bijeli ‘trbuh’ je energija koju uvozimo. Zeleno je uglavnom vjetar, njega je u ljetnim mjesecima uvijek manje, a plavo su hidroelektrane čija proizvodnja opada zbog ljetne suše. Tu nam sada jako nedostaju sunčane elektrane koje nismo gradili zbog manjka pameti, političke vizije i zdravog razuma“, napisao je Domac.

U godinama kada su cene energije bile visoke, a kamate niske, po čitavoj Evropi se gradilo, istakao je. „Hrvatska je spavala i u energetici smo napravili jako malo, gotovo ništa“, zaključio je Domac.

Ovaj zvaničnik ističe da potrošnja električne energije kontantno raste u celoj Evropi i da to, po njegovim rečima, čeka i Hrvatsku.

Domac: Ne, mi nismo energetski neovisni, mi smo na putu da postanemo energetski siromašni

„Nove se zgrade griju i hlade na dizalice topline, promet se elektrificira. Ne, mi nismo energetski neovisni, mi smo na putu da postanemo energetski siromašni, jako ranjivi i izloženi“ zaključio je Domac u svojoj objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

22. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

22. jun 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

22. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

22. jun 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona