Životna sredina

Dogovorena podrška SAD-a Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

SAD podrska Srbija

Slika: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je da je u Ministarstvu održan sastanak sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je tom prilikom upoznata sa inicijativom o dodeli stručne i tehničke pomoći ministarstvu radi unapređenja pravnog okvira koji definiše oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena, predloga za mere unapređenja rada inspekcijskih službi i nadzora u oblasti primene pravnog okvira, kao i razmene iskustava u oblasti podizanja svesti organa pravosuđa u delu kažnjavanja počinilaca za dela protiv životne sredine, navodi se u saopštenju ministarstva.

Božović se zahvalila na podršci Sjedinjenih Američkih Država u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, kao i za podršku u sprovođenju suštinskih društveno – ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije.

Ona je navela da resorno Ministarstvo ima pet prioritetnih oblasti u zaštiti životne sredine na kojima posvećeno radi, a koje se odnose na uspešnu realizaciju pregovora sa Evropskom unijom u pogledu Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene, uspostavljanje stabilnog, predvidljivog i održivog nacionalnog sistema finansiranja zaštite životne sredine, kao i jačanje administrativnih kapaciteta.

Takođe, državni sekretar je rekla da se posvećeno radi i na analizi i unapređenju institucionalnog okvira, kako bi se svi sektori koji pregovaraju o oblasti zaštite životne sredine našli pod jednim krovom, u prvom redu upravljanje vodama, kao i na obrazovanju i podizanju svesti građana u cilju boljeg razumevanja neophodnosti zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, oblast zaštite životne sredine čini skoro trećinu naših nacionalnih finansijskih i pravnih obaveza u procesu pridruživanja EU.

Načelnik ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Srbiji Karolina Hidea izrazila je spremnost SAD da pomogne Srbiji u tako izazovnom i zahtevnom zadatku, kao što je usaglašavanje standarda u oblasti zaštite životne sredine sa standardima EU, u procesu pridruživanja Srbije EU.

Podizanje administrativnih kapaciteta i obrazovanje građana su komponente saradnje u kojima SAD može značajno da pomogne Ministarstvu i nama će biti zadovoljstvo da vam pružimo podršku u tim, kao i u drugim oblastima u kojima smatrate da vam je podrška potrebna, istakla je Hidea.

Na kraju sastanka, Božović i Hidea su potpisale Pismo o razmeni kojim će se Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine omogućiti stručna i tehnička pomoć Agencije za zaštitu životne sredine SAD u narednom periodu.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju i finansije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Gordana Petković, savetnik u Ministarstvu Milan Stevanović, savetnik u odeljenju za zaštitu životne sredine Ambasade SAD u Srbiji Džonatan Klifton, savetnik u Ambasadi SAD Dejan Gajić i visoki predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine SAD Klej Miler, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...