Životna sredina

Dogovorena podrška SAD-a Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

SAD podrska Srbija

Slika: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je da je u Ministarstvu održan sastanak sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je tom prilikom upoznata sa inicijativom o dodeli stručne i tehničke pomoći ministarstvu radi unapređenja pravnog okvira koji definiše oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena, predloga za mere unapređenja rada inspekcijskih službi i nadzora u oblasti primene pravnog okvira, kao i razmene iskustava u oblasti podizanja svesti organa pravosuđa u delu kažnjavanja počinilaca za dela protiv životne sredine, navodi se u saopštenju ministarstva.

Božović se zahvalila na podršci Sjedinjenih Američkih Država u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, kao i za podršku u sprovođenju suštinskih društveno – ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije.

Ona je navela da resorno Ministarstvo ima pet prioritetnih oblasti u zaštiti životne sredine na kojima posvećeno radi, a koje se odnose na uspešnu realizaciju pregovora sa Evropskom unijom u pogledu Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene, uspostavljanje stabilnog, predvidljivog i održivog nacionalnog sistema finansiranja zaštite životne sredine, kao i jačanje administrativnih kapaciteta.

Takođe, državni sekretar je rekla da se posvećeno radi i na analizi i unapređenju institucionalnog okvira, kako bi se svi sektori koji pregovaraju o oblasti zaštite životne sredine našli pod jednim krovom, u prvom redu upravljanje vodama, kao i na obrazovanju i podizanju svesti građana u cilju boljeg razumevanja neophodnosti zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, oblast zaštite životne sredine čini skoro trećinu naših nacionalnih finansijskih i pravnih obaveza u procesu pridruživanja EU.

Načelnik ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Srbiji Karolina Hidea izrazila je spremnost SAD da pomogne Srbiji u tako izazovnom i zahtevnom zadatku, kao što je usaglašavanje standarda u oblasti zaštite životne sredine sa standardima EU, u procesu pridruživanja Srbije EU.

Podizanje administrativnih kapaciteta i obrazovanje građana su komponente saradnje u kojima SAD može značajno da pomogne Ministarstvu i nama će biti zadovoljstvo da vam pružimo podršku u tim, kao i u drugim oblastima u kojima smatrate da vam je podrška potrebna, istakla je Hidea.

Na kraju sastanka, Božović i Hidea su potpisale Pismo o razmeni kojim će se Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine omogućiti stručna i tehnička pomoć Agencije za zaštitu životne sredine SAD u narednom periodu.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju i finansije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Gordana Petković, savetnik u Ministarstvu Milan Stevanović, savetnik u odeljenju za zaštitu životne sredine Ambasade SAD u Srbiji Džonatan Klifton, savetnik u Ambasadi SAD Dejan Gajić i visoki predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine SAD Klej Miler, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. oktobar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

28. oktobar 2016. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. oktobar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

28. oktobar 2016. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić