x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Dogovorena podrška SAD-a Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

28.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
Dogovorena podrška SAD-a Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je da je u Ministarstvu održan sastanak sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je tom prilikom upoznata sa inicijativom o dodeli stručne i tehničke pomoći ministarstvu radi unapređenja pravnog okvira koji definiše oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena, predloga za mere unapređenja rada inspekcijskih službi i nadzora u oblasti primene pravnog okvira, kao i razmene iskustava u oblasti podizanja svesti organa pravosuđa u delu kažnjavanja počinilaca za dela protiv životne sredine, navodi se u saopštenju ministarstva.

Božović se zahvalila na podršci Sjedinjenih Američkih Država u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, kao i za podršku u sprovođenju suštinskih društveno – ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije.

Ona je navela da resorno Ministarstvo ima pet prioritetnih oblasti u zaštiti životne sredine na kojima posvećeno radi, a koje se odnose na uspešnu realizaciju pregovora sa Evropskom unijom u pogledu Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene, uspostavljanje stabilnog, predvidljivog i održivog nacionalnog sistema finansiranja zaštite životne sredine, kao i jačanje administrativnih kapaciteta.

Takođe, državni sekretar je rekla da se posvećeno radi i na analizi i unapređenju institucionalnog okvira, kako bi se svi sektori koji pregovaraju o oblasti zaštite životne sredine našli pod jednim krovom, u prvom redu upravljanje vodama, kao i na obrazovanju i podizanju svesti građana u cilju boljeg razumevanja neophodnosti zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, oblast zaštite životne sredine čini skoro trećinu naših nacionalnih finansijskih i pravnih obaveza u procesu pridruživanja EU.

Načelnik ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Srbiji Karolina Hidea izrazila je spremnost SAD da pomogne Srbiji u tako izazovnom i zahtevnom zadatku, kao što je usaglašavanje standarda u oblasti zaštite životne sredine sa standardima EU, u procesu pridruživanja Srbije EU.

Podizanje administrativnih kapaciteta i obrazovanje građana su komponente saradnje u kojima SAD može značajno da pomogne Ministarstvu i nama će biti zadovoljstvo da vam pružimo podršku u tim, kao i u drugim oblastima u kojima smatrate da vam je podrška potrebna, istakla je Hidea.

Na kraju sastanka, Božović i Hidea su potpisale Pismo o razmeni kojim će se Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine omogućiti stručna i tehnička pomoć Agencije za zaštitu životne sredine SAD u narednom periodu.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju i finansije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Gordana Petković, savetnik u Ministarstvu Milan Stevanović, savetnik u odeljenju za zaštitu životne sredine Ambasade SAD u Srbiji Džonatan Klifton, savetnik u Ambasadi SAD Dejan Gajić i visoki predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine SAD Klej Miler, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.