OIE

Đurđevac u Hrvatskoj izabrao privatnog partnera za geotermalno postrojenje

durdevac Djurdjevac Hrvatskoj privatnog partnera geotermalno

Foto: Grad Đurđevac

Objavljeno

07.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Gradsko vijeće Đurđevca je usvojilo odluku o uspostavljanju partnerstva sa lokalnom firmom Nova natura za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala. U planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju struje od 13 megavata, uz kapacitet od 21 megavata za toplotnu energiju.

Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji na severu Hrvatske mogao bi da dobije geotermalnu elektranu na mestu nekadašnje gasne bušotine Leščan i to angažovanjem vlastitih resursa i domaćeg kapitala. Lokalna samouprava je usvojila predlog da gradsko preduzeće Stari grad zasnuje partnerstvo s kompanijom Nova natura iz istog mesta.

Gradsko vijeće je objavilo da je reč o jedinoj firmi koja se prijavila na javni poziv za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala. Gradonačelnik Hrvoje Janči je naveo da je jedan od kriterijuma bio da lokalna samouprava dobije toplotnu energiju za javne ustanove po ceni nižoj od komercijalnih i da se zadovolje potrebe korisnika iz preduzetničke zone.

Javne ustanove traže besplatnu toplotnu energiju

Sporazumom treba da se utvrdi količina topline koju bi grad koristio bez nadoknade i uslovi pod kojima bi se mogle otkupiti dodatne količine energije za snabdevanje kompanija, saopšteno je. Definisaće se međusobni odnos partnera za korišćenje ostalih bušotina na celom geotermalnom polju Leščan i način zajedničke prijave na konkurs za istraživanje i eksploataciju koji se uskoro očekuje od Agencije za ugljikovodike (AZU), navode u gradskoj upravi.

Ovo bi bila jedna od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj, vredna preko 100 miliona evra, kazao je predsednik Gradskog vijeća Željko Lacković. Đurđevac po poslednjem popisu ima nešto više od osam hiljada stanovnika.

Nova natura je nastala od poljoprivredne zadruge Natura agro, a pripada Osatina grupi, koja se bavi proizvodnjom voća, povrća, žitarica, uljarica, mesa, humusa i biogasa. Sedište joj je u Viškovcima kod Đakova u istočnoj Slavoniji.

Nova natura spremila 66,3 miliona evra investicija na lokalu

Gradonačelnik Janči je izjavio da je kompanija spremna da za ispitivanje postojeće bušotine obezbedi 20 miliona kuna (2,7 miliona evra) i još 50 miliona kuna (6,6 miliona evra) za bušenje nove, te da bi nakon toga izdvojila 110 miliona kuna (14,6 miliona evra) za izgradnju geotermalne elektrane snage 13 megavata i još 21 megavata kapaciteta za toplotnu energiju.

Nova natura je najavila ulaganja od preko 500 miliona kuna (66,3 miliona evra) na području grada u naredne tri godine i otvaranje 160 radnih mesta, saopšteno je i dodato da je reč, između ostalog, o povećanju kapaciteta hladnjače i voćnjaka, izgradnji staklenika na 24 hektara i centra za otkup voća i povrća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. april 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

7. april 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

7. april 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

7. april 2022. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.