Električna energija

Đokić: Elektroprivreda Republike Srpske će 2022. završiti sa gubitkom

petar djokic ers gubitak susa uvoz poskupljenje struje

Foto: Petar Đokić/Facebook

Objavljeno

07.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza, suša i loš rad termoelektrane Ugljevik donele su Elektroprivredi Repubike Srpske velike probleme, pa će ova elektroprivreda godinu završiti sa gubitkom. Jedna od posledica lošeg poslovanja elektroprivrede koja je jedan od retkih izvoznika struje u regionu bivše Jugoslavije, biće i poskupljenje električne energije za privredu.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, izjavio je da će Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju ovu godinu završiti sa gubitkom.

Sledi poskupljenje struje za privredu, dok će se domaćinstva podsticati na štednju, izjavio je Đokić za Bloomberg Adriju.

Uvoz je koštao 35 miliona evra u 2022, a cena je bila i 500 evra po MWh

Ministar je naveo da je ERS u ovoj godini potrošio više od 35 miliona evra na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje sa mreže Termoelektrane Ugljevik, čak 24 puta u ovoj godini, što je dovelo do velikih troškova.

Zbog toga je ERS morao da kupuje struju, i da je u nekim periodima plaća i po 500 evra po megavat-satu (MWh). A, ta struja, je onda, kako je naveo ministar, isporučivana potrošačima po cenama koje su nekoliko desetina puta manje.

Kada sve ide kako treba ERS može da proizvede 35 odsto energije više nego što je potrebno za domaću potrošnju

Đokić je naveo da ERS kada je povoljna hidrologija i kada termoelektrane rade bez problema može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što je potrebno za domaću potršnju, ali u ovoj godini to nije slučaj. On je dodao da je ovo druga sušna godina.

Ministar je priznao da se promena cene struje za privredu ne može izbeći i najavio narednih nedelja razgovore sa privrednicima o tome kako će se odrediti povećanje cene, da li po pragovima potrošnje, delatnostima ili na drugi način.

Đokić je rekao da će u narednih mesec dana biti izabran konsultant koji će s Vladom i ERS-om raditi na restrukturiranju i reorganizovanju preduzeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

7. novembar 2022. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

7. novembar 2022. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

7. novembar 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

7. novembar 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme