OIE

Đedović sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj o strateškim projektima

ministarka đedovic

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj (Saudi Fund for Development) o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije osnovana 1974. godine i od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Đedović je izjavila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je čeka period intenzivnog ulaganja u energetski sektor, saopštilo je ministarstvo. Cilj je napraviti promene u energetskom miksu kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja, rekla je ministarka.

Srbiju očekuje niz investicija u proizvodne kapacitete

„U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži“, istakla je Đedović.

U toku je izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike.

Ministarka je napomenula da je u toku i izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao i nove Strategije razvoja energetike. Ovim dokumentima biće utvrđeni dugoročni ciljevi i prioriteti, kako bi  se smanjili negativni uticaji energetike na životnu sredinu, istovremeno vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

8. mart 2023. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

8. mart 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

8. mart 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

8. mart 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom