OIE

Đedović sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj o strateškim projektima

ministarka đedovic

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj (Saudi Fund for Development) o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije osnovana 1974. godine i od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Đedović je izjavila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je čeka period intenzivnog ulaganja u energetski sektor, saopštilo je ministarstvo. Cilj je napraviti promene u energetskom miksu kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja, rekla je ministarka.

Srbiju očekuje niz investicija u proizvodne kapacitete

„U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži“, istakla je Đedović.

U toku je izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike.

Ministarka je napomenula da je u toku i izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao i nove Strategije razvoja energetike. Ovim dokumentima biće utvrđeni dugoročni ciljevi i prioriteti, kako bi  se smanjili negativni uticaji energetike na životnu sredinu, istovremeno vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

8. mart 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

8. mart 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

8. mart 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

8. mart 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević