OIE

Đedović sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj o strateškim projektima

ministarka đedovic

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj (Saudi Fund for Development) o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije osnovana 1974. godine i od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Đedović je izjavila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je čeka period intenzivnog ulaganja u energetski sektor, saopštilo je ministarstvo. Cilj je napraviti promene u energetskom miksu kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja, rekla je ministarka.

Srbiju očekuje niz investicija u proizvodne kapacitete

„U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži“, istakla je Đedović.

U toku je izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Strategije razvoja energetike.

Ministarka je napomenula da je u toku i izrada strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao i nove Strategije razvoja energetike. Ovim dokumentima biće utvrđeni dugoročni ciljevi i prioriteti, kako bi  se smanjili negativni uticaji energetike na životnu sredinu, istovremeno vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

8. mart 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

8. mart 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

8. mart 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

8. mart 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)