Mobilnost

Direktor Volvoa: Cene električnih i konvencionalnih automobila izjednačiće se 2025.

volvo EX90 jim rowan electric cars prices ice

Photo: Jim Rowan/LinkedIn

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Džim Rouan (Jim Rowan), generalni direktor kompanije Volvo, uveren je da će se cene električnih automobila izjednačiti sa cenama automobila na unutrašnje sagorevanje, i to za nekoliko godina.

Izjava direktora Džima Rouana o cenama koje se sada razlikuju u proseku za oko 30 odsto, dolazi u trenutku zanimljivih dešavanja na tržištu. Naime, zbog pandemije COVID-19, nestašice čipova i drastičnog rasta cena benzina i dizela povećana je tražnja za električnim automobilima, pa je i njihova cena otišla gore, piše Automotive News, preneo je INSIDEEVs.

Tako je u SAD, kako navodi Njujork Tajms, prodaja električnih automobila u prvih devet meseci ove godine povećana 70 odsto, a konvencionalnih je smanjena 15 odsto. Rast cena u ovoj zemlji bio je oko sedam odsto.

Novi električni automobili se danas mogu kupiti već za 20.000 evra

Inače, novi električni automobili se danas mogu kupiti već za 20.000 evra, dok je izbor mnogo veći ako neko može da izdvoji oko 30.000 evra. To su cene bez subvencija države, koje se u Evropi kreću od dve do 12 hiljada evra. Takođe, treba imati u vidu da je gorivo za električne automobile jeftinije od naftnih derivata, koje troše konvencionalna vozila.

Prognoza Džima Rouana, direktora kompanije koja se opredelila da sve karte baci na električna vozila, delimično se i razlikuje od dosadašnjih sličnih izjava.

Rouan: biće potrebno manje baterija nego danas za pokretanje električnih auta

Oko 2025. bi paritet cena, kako je objasnio, trebalo da bude dostignut jer će tada biti razvijena tehnologija koja će povećati domet, pa će biti potrebno manje baterija, rekao je Rouan.

Ono u čemu se njegov stav razlikuje je da cena električnih auta neće pasti zbog pojeftinjenja baterija, što je najčešća argumentacija, jer je to najveći trošak u njihovoj proizvodnji, već će razvoj tehnologije momogućiti da se koristi manje baterija.

Novi model Volvoa koštaće 80.000 dolara

Takođe, on smatra da automobilske kompanije ne bi trebalo da se oslanjaju na državne subvencije, već da moraju da proizvedu vozila koja će potrošači moći da kupe.

Rouan je to izgovorio prilikom predstavljanja novog modela kompanije – SUV-a sa sedam sedišta EX90, koji će zameniti postojeći model XC90. Cena modela XC90 je od oko 50.000 dolara, a EX90 koštaće manje od 80.000 dolara.

Direktor Volvoa je za 2023. najavio i model gradskog automobila. To bi, kako je rekao Rouan, trebalo da pomogne kompaniji da proda više automobila i da snizi cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

14. novembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

14. novembar 2022. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

14. novembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

14. novembar 2022. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku