OIE

Danski univerzitet usavršava izradu solarnih panela u boji

Danski-univerzitet-usavrsava-bojenja-solarnih-panela

Slika: Christiane M./Pixabay

Objavljeno

27.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Tehnički univerzitet Danske (DTU), Danski tehnološki institut i nekoliko preduzeća udružili su snage u novom istraživačkom projektu radi testiranja i usavršavanja nove vrste solarnih panela, koji će, pored drugih karakteristika, moći i da se oboje, pa će se prilagođavati izgledu svake zgrade.

Vođa istraživačkog dela projekta Peter Poulsen, iz DTU Fotonik, kaže da, između ostalog, ispituju da li solarni paneli mogu biti obojeni bez narušavanja njihovih performansi. Potrošnja energije u zgradama čini skoro 40% ukupne potrošnje energije u Danskoj, pa je integracija solarnih ćelija u građevinske materijale sve važnija kako bi ova zemlja postala nezavisna od fosilnih goriva do 2050.

Nova metoda bojenja

Mnogo različitih metoda bojenja solarnih ćelija već je testirano – i u Danskoj i u inostranstvu. Problem je u tome što bojenje može da smanji kapacitet solarnih ćelija da prihvate sunčevu svetlost.

Poulsen kaže da je firma Danish Solar Energy Ltd. razvila novu metodu za proizvodnju obojenih solarnih panela. Metoda podrazumeva postavljanje solarnih ćelija iza posebnog prozirnog filma koji ih pokriva, veoma malo utiče na njihove performanse, a može da se oboji u željenu boju. Cilj straživanja je da se ova metoda usavrši, ističe Poulsen.

Učesnici projekta se nadaju da će na kraju imati novu vrstu solarnih panela koji se mogu prilagoditi različitim zahtevima većine zgrada i kupaca. Da bi novo rešenje zadovoljavalo i estetske standarde u projekat su uključene i arhitekte.

Sa novom vrstom solarnih panela moguće je, na primer, osmisliti logo kompanije sa ugrađenim solarnim ćelijama, tako da logo obezbeđuje energiju zajedno sa ostatkom krova, a da solarni paneli ne budu vidljivi. Poulsen kaže da je to ideja koju žele da ostvare. Cilj je da se dobiju solarne ćelije koje se mogu obojiti tako da budu slične različitim građevinskim materijalima i da mogu da se prilagode gotovo svim zgradama.

Poulsen kaže da projekat uključuje i  kombinovanje obojenih solarnih panela sa izolacijom, pri čemu su solarne ćelije opremljene tako da se spreči gubitak energije.

Nova laboratorija testira rešenja

Projektna rešenja testiraju su u novoj laboratoriji za solarne ćelije koja je upravo izgrađena u DTU Risø Campus kako bi se istraživačima i privredi omogućilo da razvijaju, naprave i testiraju solarne panele svih vrsta i veličina.

Danska se ne može takmičiti u proizvodnji jeftinih solarnih ćelija, ali može da doprinese tehnološkim rešenjima za budućnost kada je reč o rešenjima za integrisanu gradnju. Poulsen kaže da ova zemlja ima jake kompanije i široko znanje koje od Danske može napraviti lidera u ovoj oblasti ako svi rade zajedno. Sada postoje i optimalni uslovi za testiranje rešenja u novoj najsavremenijoj laboratoriji, dodaje on.

Poulsen očekuje da novi solarni paneli u boji budu spremni do 2020. godine.

Partneri na projektu

  • Danski tehnološki institut ima stručnost u oblasti građevinskih materijala i solarnih ćelija.
  • ROCKVOOL proizvodi materijale od kamene vune i sarađuje sa kompanijom Danish Solar Energy Ltd. na razvoju solarnih ćelija za krovove.
  • Danish Solar Energy Ltd. kreirala je novi dizajn panela i upravlja jednim od retkih danskih proizvodnih pogona za solarne panele.
  • Solartag ima iskustva u solarnim panelima za krovne i montažne sisteme, obavlja praktičnu procenu sistema i gradi demo sisteme.
  • Tegnestuen EFFEKT prati razvoj proizvoda iz estetskog ugla.
  • SolarCityDenmark je zadužen da rezultati dođu do šire javnosti.

Projekat je podržan od strane Programa za razvoj i demonstraciju energetske tehnologije (EUDP), koji predstavlja sistem javnih subvencija za podršku novim energetskim tehnologijama.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

27. septembar 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

27. septembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

27. septembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

27. septembar 2019. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga