Životna sredina

Dan ekološkog duga 2021. je 29 jul: svet se vratio rasipničkoj potrošnji resursa posle pandemije

dan ekoloskog duga 2021

Slika: PIRO4D from Pixabay

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Nakon što je pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala smanjenje upotrebe resursa 2020. godine, svet se vratio starim rasipničkim navikama i ponovio najgori rezultat ikada kada je reč o periodu u kojem je globalna populacija potrošila prirodne resurse, koje ekosistemi mogu da regenerišu. Dan ekološkog duga ponovo pada 29. jula, što je najranije ikada, od kada se ovaj dan izračunava, i drugi put je zabeležen posle 2019. godine.

Dan ekološkog duga, kada je reč o zemljama koje prati Balkan Green Energy News, ove godine pada ranije u odnosu na prošlu godinu u Albaniji, Bugarskoj, Kipru, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji i Turskoj, što znači da su ove zemlje pogoršale svoj rezultat, tačnije brže su potrošile ono što biološki kapacitet planete može da regeneriše u odnosu na 2020. Preostale zemlje – BiH, Hrvatska, Grčka, Slovenija i Srbija zabeležile su slične rezultate kao i prethodne godine.

Sve države, osim Albanije, ponovo su već sada dostigle svoj Dan ekološkog duga, a Slovenija je prva to uradila.

Čovečanstvo trenutno koristi 74 odsto više od onoga što ekosistemi planete mogu da obnove – ili 1,7 Zemlji

Skromni pozitivni rezultati u smanjenju upotrebe resursa zbog ograničenja koje je izazvala pandemijom bili su kratkotrajni. Moramo hitno pokrenuti zeleni ekonomski oporavak, navodi se u saopštenju Svetskog fonda za prirodu (WWF). Čovečanstvo, dodaju, trenutno koristi 74 odsto više od onoga što ekosistemi planete mogu da regenerišu – ili 1,7 Zemlji.

dan ekoloskog duga 2021 zapadni balkan

Dan ekološkog duga izračunala je Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network). Kako su saopštili taj dan ove godine pada 29. jula, što znači da je između 1. januara i 29. jula čovekova potražnja za resursima bila jednaka celokupnoj godišnjoj regeneraciji planete  (Kako je izračunat datum Dana ekološkog duga 2021). Inače, Dan ekološkog duga 2020. pao je 22. avgusta.

Svetski biokapacitet 2021. iznosi 1,5 globalnih hektara po osobi, a ekološki otisak 2,7 globalnih hektara po osobi

Ekološki otisak i biokapacitet najbolje ilustruju ono što pokazuje Dan ekološkog duga. Ekološki otisak je mera površine biološki produktivnog zemljišta i morskog područja potrebnog za proizvodnju resursa koje stanovništvo potroši i za apsorpciju stvorenog otpada.

Biokapacitet je sposobnost ekosistema da proizvodi biološke materijale koje koriste ljudi i da apsorbuje otpadni materijal koji stvaraju ljudi.

Svetski biokapacitet 2021. procenjuje se na 1,5 globalnih hektara po osobi. Nasuprot tome, ekološki otisak čovečanstva iznosi 2,7 globalnih hektara po osobi, od čega 61 odsto predstavlja ugljenični otisak.

Procena je da će se 2021. emisije povećati 4,8 odsto u odnosu na 2020.

dan ekoloskog duga 2021 zemlje rangiranje

Ukupni ekološki otisak povećan je u periodu 1. januar-29. jul ove godine 6,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok se ukupni biokapacitet povećan 0,3 odsto.

Kako je saopštila IEA, globalni zastoj izazvana pandemijom izazvao je nagli pad emisija CO2, ali su one ponovo porasle u drugoj polovini godine. Na kraju 2020. ukupne emisije bile su 5,8 odsto manje u odnosu na 2019.

Procena je da će se 2021. emisije povećati 4,8 odsto u odnosu na 2020, pa će ukupne emisije biti malo ispod nivoa iz 2019. godine, saopštila je Mreža za globalni ekološki otisak.

Ova organizacija je navela i da je ove godine povećano krčenje šuma u ​​Amazoniji, pa se očekuje rast od 43 odsto u odnosu na 2020, kada je uništeno 1,1 milion hektara šuma.

Komentara: (1)
Flitiflotila / 29.07.2021.

Bilo bi lijepo da ste napisali koliko loše utiču na ekosistem industrije mesa, jaja i mlijeka. 🙂

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Naftne kompanije tuze drzave jer su im brigom o klimatskim promenama smanjile profit

Naftne kompanije širom sveta tuže vlade zbog manjeg profita

20 септембра 2021 - Pet naftno-gasnih kompanija tužilo je Holandiju, Italiju, SAD i Sloveniju i kao odštetu traže 15 milijardi evra.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 септембра 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.