Biodiverzitet

Dalekovode redovno obilaze ornitolozi i čuvari ptica

Dalekovode redovno obilaze i ornitolozi i čuvari ptica

Foto: Tibor Rekecki / DZZPS

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Na terenima duž toka Dunava u Srbiji visokonaponske i srednjenaponske dalekovode pomno proučavaju i članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). U poslednjih godinu dana njihov rad se u mnogim slučajevima svodi na beleženje stradalih ptica od strujnih udara i sudara sa kablovima dalekovoda. Ali osnovni motiv je da se ta negativna statistika umanji, a ptice zaštite.

U sudaru sa električnim kablovima (kolizijama) stradaju ptice koje imaju ograničeno vidno polje, veliko telo i koje su slabo okretne, pa ne mogu brzo da reaguju i promene visinu ili preusmere svoj let kako bi zaobišle žice, objašnjava Milica Krmar iz DZPPS. Od kolizija najčešće stradaju ptice vodenih staništa – labudovi, čaplje, guske, ždralovi.

U riziku su i veoma retke vrste ptica

Ove godine je zabeležen 82 slučaj kolizije i to najviše u okolini Koviljskog rita. Ptice u često gube život tokom noćne seobe, kada su žice dalekovoda gotovo nevidljive. Među njima su i pojedine veoma retke i ugrožene vrste, poput barskog petlića, male carske šljuke, šumske šljuke i kašičara, navode u DZPPS.

Aktivnosti monitoringa koje sprovodi DZZPS su deo međunarodnog projekta za sprečavanje stradanja ptica na dalekovodima Life Danube Free Sky, u kojem učestvuje 15 partnera iz sedam zemalja. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i operater distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije (EDS) su partneri projekta u Srbiji.

Ornitolozi rade monitoring ptica, a Elektrodistribucija izolaciju dalekovoda i preusmerivače

Zadaci ornitologa iz DZPPS su monitoring stradanja ptica na dalekovodima, određivanje opasnih trasa i stubova, te poboljšanje uslova za gnežđenje i ishranu određenih vrsta na devet područja duž toka Dunava. U okviru aktivnosti na projektu, članovi DZPPS su postavili i table sa informacijama o stradanju ptica na dalekovodima, istraživanjima i merama prevencije. Predviđeno je da EDS radi na izolaciji 400 najopasnijih stubova i na postavljanju oko 3.000 preusmerivača leta ptica na odabranim trasama dalekovodnih linija.

Dunavski tok biće bezbedniji za ptice

Projekat Life Danube Free Sky obuhvata 2.074 kilometara u slivu Dunava, jedan od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi. Tu se može se naći osam tipova nadzemnih dalekovoda opasnih za ptice. Uticaj te velike mreže predstavlja ozbiljnu pretnju za zimujuće i gnezdilišne populacije ciljanih 12 vrsta ptica, navode u DZPPS.

Projektom su obuhvaćeni srednjenaponski i viskonaponski dalekovodi duž toka Dunava, u predelu u kom se nalazi devet IBA područja (Important bird area – područja od međunarodnog značaja za ptice).

Tokom trajanja projekta od 2021. do 2026. godine, na celom području projekta u sedam zemalja biće izolovano više od 3.200 dalekovodnih stubova i biće povećana vidljivost na oko 245 kilometara visokonaponskih dalekovoda. Life Danube Free Sky je dobio sredstva iz LIFE programa Evropske unije. Procena je da će realizacijom projekta biti sačuvano više od 2.000 jedinki ptica godišnje, od stradanja usled kolizije i strujnog udara – elektrokucije.

Biološka raznovrsnost i ljudske aktivnosti bi trebalo da budu što usklađenije, a nikako suprotstavljene strane. Ovaj projekat je saradnja za primer između privrede i energetskog sektora i organizacija za zaštitu prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. decembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. decembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

21. decembar 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. decembar 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj