OIE

Daimler, IVECO, Volvo, Shell i OMV pripremaju masovno uvođenje kamiona na vodonik

Daimler,-IVECO,-Volvo,-Shell-i-OMV-kamioni-vodonik

Slika: Daimler Truck

Objavljeno

23.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski giganti u proizvodnji kamiona i u naftnoj industriji Daimler Truck, IVECO, Volvo Group, Shell i OMV udružili su se kako bi omogućili masovno uvođenje kamiona na vodonik.

Poznate svetske kompanije obavezale su se da će zajedno raditi da kamioni na vodonik postanu realnost u Evropi u oviru projekta H2Accelerate.

Učesnici projekta veruju da je vodonik osnovno gorivo za potpunu dekarbonizaciju u sektoru kamiona

S obzirom da se sve veći broj vlada i kompanija prihvata, kako navode ove kompanije, zajedničku viziju energetskih sistema sa nultim neto emisijama, učesnici projekta veruju da je vodonik osnovno gorivo za potpunu dekarbonizaciju u sektoru kamiona.

Široka upotreba kamiona na vodonik, kako ističu, stvoriće nove poslovne mogućnosti kao što su postrojenja za proizvodnju vodonika bez ugljenika, veliki distributivni sistemi za vodonik, mreža stanica velikog kapaciteta za punjenje tečnog i gasovitog vodonika i proizvodnja kamiona na vodonik.

Kompanije veruju da je masovno uvođenje vodonika u teški transport neophodno da bi se ispunila evropska ambicija o neto nultim emisijama do 2050.

Učesnici projekta H2A veruju da će investicije u industriji vodonika tokom naredne decenije stvoriti uslove za masovno uvođenje ovog goriva u teški transport što je neophodno da bi se ispunila evropska ambicija o neto nultim emisijama do 2050.

Prelazak na kamione na vodonik trajaće celu sledeću deceniju

Očekuje se da će prebacivanje na vodonik, koje će trajati deceniju, imati dve faze i započeće sa kupcima koji su spremni da odmah koriste kamione na bazi ovog goriva. Te flote kamiona u prvoj fazi biće okupljene u regionalne klastere duž velikih evropskih koridora sa dobrom pokrivenošću stanicama za punjenje.

Kako decenija bude odmicala ovi klasteri će se u drugoj fazi postepeno povezivati kako bi se izgradila prava panevropska mreža, navele su ove kompanije.

U okviru programa H2Accelerate, učesnici će zajedno raditi na obezbeđivanju sredstava za rane predkomercijalne projekte tokom prve faze masovnog uvođenja kamiona na vodonik.

Paralelno sa tim, kompanije će u razgovorima sa kreatorima politika i regulatorima podsticati razvoj političkog okruženja koje će pomoći povećanje proizvodnje kamiona na vodonik i razvoj panevropske mreže za punjenje ovim gorivom bez ugljenika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

23. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

23. decembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije