Životna sredina

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom vrhu

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom Vrhu

Foto: Ivan Milosavljević Buki

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Članovi udruženja Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup protiv zagađenja izvorišta pijaće vode i prirode na Čoka Rakiti na Crnom vrhu. Skupovi će biti organizovani svakoga dana do 13. avgusta u periodu od 10 do 19 časova.

Kanadska rudarska kompanija Dundee Precious Metals je samo od aprila do sada napravila skoro 40 istražnih bušotina, saopšteno je. Ministarstvo rudarstva i energetike je početkom godine potvrdilo da je ova kompanija pronašla bogato ležište zlata na Čoka Rakiti.

Posledice rudarskih istraživanja po prirodu i vodu Homoljskih planina su vrlo štetne, upozoravaju zaštitnice i zaštitnici životne sredine. Rezultati uzorkovanja vode iz vrela Mlave pokazali su da se nivo teških metala povećao više desetina puta, a stanovništvo pije vodu iz cisterni, jer se pijaća voda koristi za bušotine, stoji u objavi.

Izvori vode na Čoka Rakiti na Crnom vrhu su nepovratno zagađeni, a meštani su prepušteni sami sebi, te njihov opstanak i život na Homolju postaje neizvestan, rekli su u udruženju Čuvari Homolja.

Svakog dana do petka od 10 do 19 časova možete se pridružiti ekološkom skupu na Čoka Rakiti, gde će se razmenjivati iskustva lokalnih i aktivista iz drugih delova Srbije, javnih ličnosti, predstavnika akademske zajednice i ostalih zainteresovanih građana.

U subotu će se u okviru skupa obilaziti bušotine, a organizatori najavljuju razgovor sa radnicima i predstavnicima kompanije Dundee

Organizacija Polekol je pozvala sve zainteresovane da se pridruže „meštanima i meštankama Homolja u odbrani njihove zemlje, kulture i tradicije od nekontrolisanog i ekspanzivnog rudarenja“.

U subotu, 11. avgusta, biće organizovan obilazak bušotina i razgovor sa radnicima i predstavnicima kompanije Dundee o štetnim posledicama koje meštani trpe.

„Sačuvajmo zajedno homoljsko jagnje, homoljski sir i med, ali i pregršt izvora pijaće vode, koja nam je u Republici Srbiji preko potrebna, naročito u sušnim godinama koje nam slede“, piše u pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

9. avgust 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

9. avgust 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

9. avgust 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

9. avgust 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika