Električna energija

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja članica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja clanica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ispunila je stroge kriterijume, uključujući usklađenost sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora, da njeni eksperti od januara 2018. godine učestvuju u radnim grupama Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

RAE je prvi nacionalni regulator iz zemalja članica Energetske zajednice (EZ) koji se pridružio radnim grupama ACER-a.

ACER je agencija Evropske unije kreirana u okviru Trećeg energetskog paketa kako bi se unapredilo formiranje unutrašnjeg tržišta električne energije i gasa.

„Učešće u radnim grupama ACER-a generalno je ograničeno na regulatorne organe EU. Pristupanje regulatora trećih zemalja je moguće pod uslovom da ispune stroge kriterijume, uključujući usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom i regulatornu nezavisnost. Agenciju je u proceni sprovođenja acquis (pravne tekovine EU) za sektor energetike u Crnoj Gori pomagao Sekretarijata EZ“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Administratuvni sporazum o učešću eksperata RAE u radnim grupama ACER-a od januara 2018. potpisali su direktor ACER-a, Alberto Pototchnig i predsednik RAE Branislav Prelević, u prisustvu direktora EZ Janeza Kopača.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da se RAE pridružuje radnim grupama Agencije kao prvi nacionalni regulator iz redova članica EZ“, rekao je Pototschnig.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je daovaj događaj predstavlja suštinu EZ koja je posvećena povezivanju EU i suseda koji su deo istog unutrašnjeg tržišta. “Oni ne mogu biti stvarno deo iste porodice ako nisu deo istih institucija“, dodao je on.

Predsednik Prelević se zahvalio na podršci EZ i istakao da je „RAE počašćena ulogom posmatrača u ACER-u“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

8. decembar 2017. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

8. decembar 2017. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

8. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

8. decembar 2017. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune