Električna energija

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja članica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja clanica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ispunila je stroge kriterijume, uključujući usklađenost sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora, da njeni eksperti od januara 2018. godine učestvuju u radnim grupama Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

RAE je prvi nacionalni regulator iz zemalja članica Energetske zajednice (EZ) koji se pridružio radnim grupama ACER-a.

ACER je agencija Evropske unije kreirana u okviru Trećeg energetskog paketa kako bi se unapredilo formiranje unutrašnjeg tržišta električne energije i gasa.

„Učešće u radnim grupama ACER-a generalno je ograničeno na regulatorne organe EU. Pristupanje regulatora trećih zemalja je moguće pod uslovom da ispune stroge kriterijume, uključujući usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom i regulatornu nezavisnost. Agenciju je u proceni sprovođenja acquis (pravne tekovine EU) za sektor energetike u Crnoj Gori pomagao Sekretarijata EZ“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Administratuvni sporazum o učešću eksperata RAE u radnim grupama ACER-a od januara 2018. potpisali su direktor ACER-a, Alberto Pototchnig i predsednik RAE Branislav Prelević, u prisustvu direktora EZ Janeza Kopača.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da se RAE pridružuje radnim grupama Agencije kao prvi nacionalni regulator iz redova članica EZ“, rekao je Pototschnig.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je daovaj događaj predstavlja suštinu EZ koja je posvećena povezivanju EU i suseda koji su deo istog unutrašnjeg tržišta. “Oni ne mogu biti stvarno deo iste porodice ako nisu deo istih institucija“, dodao je on.

Predsednik Prelević se zahvalio na podršci EZ i istakao da je „RAE počašćena ulogom posmatrača u ACER-u“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

8. decembar 2017. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

8. decembar 2017. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

8. decembar 2017. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

8. decembar 2017. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam