Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja članica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja clanica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ispunila je stroge kriterijume, uključujući usklađenost sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora, da njeni eksperti od januara 2018. godine učestvuju u radnim grupama Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

RAE je prvi nacionalni regulator iz zemalja članica Energetske zajednice (EZ) koji se pridružio radnim grupama ACER-a.

ACER je agencija Evropske unije kreirana u okviru Trećeg energetskog paketa kako bi se unapredilo formiranje unutrašnjeg tržišta električne energije i gasa.

„Učešće u radnim grupama ACER-a generalno je ograničeno na regulatorne organe EU. Pristupanje regulatora trećih zemalja je moguće pod uslovom da ispune stroge kriterijume, uključujući usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom i regulatornu nezavisnost. Agenciju je u proceni sprovođenja acquis (pravne tekovine EU) za sektor energetike u Crnoj Gori pomagao Sekretarijata EZ“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Administratuvni sporazum o učešću eksperata RAE u radnim grupama ACER-a od januara 2018. potpisali su direktor ACER-a, Alberto Pototchnig i predsednik RAE Branislav Prelević, u prisustvu direktora EZ Janeza Kopača.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da se RAE pridružuje radnim grupama Agencije kao prvi nacionalni regulator iz redova članica EZ“, rekao je Pototschnig.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je daovaj događaj predstavlja suštinu EZ koja je posvećena povezivanju EU i suseda koji su deo istog unutrašnjeg tržišta. “Oni ne mogu biti stvarno deo iste porodice ako nisu deo istih institucija“, dodao je on.

Predsednik Prelević se zahvalio na podršci EZ i istakao da je „RAE počašćena ulogom posmatrača u ACER-u“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zarobljavanja CO2 slab vazni energetsku tranziciju

Učinak projekata zarobljavanja CO2 još slab, ali biće važni za energetsku tranziciju

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU