Električna energija

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja članica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja clanica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ispunila je stroge kriterijume, uključujući usklađenost sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora, da njeni eksperti od januara 2018. godine učestvuju u radnim grupama Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

RAE je prvi nacionalni regulator iz zemalja članica Energetske zajednice (EZ) koji se pridružio radnim grupama ACER-a.

ACER je agencija Evropske unije kreirana u okviru Trećeg energetskog paketa kako bi se unapredilo formiranje unutrašnjeg tržišta električne energije i gasa.

„Učešće u radnim grupama ACER-a generalno je ograničeno na regulatorne organe EU. Pristupanje regulatora trećih zemalja je moguće pod uslovom da ispune stroge kriterijume, uključujući usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom i regulatornu nezavisnost. Agenciju je u proceni sprovođenja acquis (pravne tekovine EU) za sektor energetike u Crnoj Gori pomagao Sekretarijata EZ“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Administratuvni sporazum o učešću eksperata RAE u radnim grupama ACER-a od januara 2018. potpisali su direktor ACER-a, Alberto Pototchnig i predsednik RAE Branislav Prelević, u prisustvu direktora EZ Janeza Kopača.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da se RAE pridružuje radnim grupama Agencije kao prvi nacionalni regulator iz redova članica EZ“, rekao je Pototschnig.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je daovaj događaj predstavlja suštinu EZ koja je posvećena povezivanju EU i suseda koji su deo istog unutrašnjeg tržišta. “Oni ne mogu biti stvarno deo iste porodice ako nisu deo istih institucija“, dodao je on.

Predsednik Prelević se zahvalio na podršci EZ i istakao da je „RAE počašćena ulogom posmatrača u ACER-u“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.