Električna energija

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja članica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Crnogorski RAE prvi regulator iz zemalja clanica Energetske zajednice u radnim grupama ACER-a

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ispunila je stroge kriterijume, uključujući usklađenost sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora, da njeni eksperti od januara 2018. godine učestvuju u radnim grupama Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

RAE je prvi nacionalni regulator iz zemalja članica Energetske zajednice (EZ) koji se pridružio radnim grupama ACER-a.

ACER je agencija Evropske unije kreirana u okviru Trećeg energetskog paketa kako bi se unapredilo formiranje unutrašnjeg tržišta električne energije i gasa.

„Učešće u radnim grupama ACER-a generalno je ograničeno na regulatorne organe EU. Pristupanje regulatora trećih zemalja je moguće pod uslovom da ispune stroge kriterijume, uključujući usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom i regulatornu nezavisnost. Agenciju je u proceni sprovođenja acquis (pravne tekovine EU) za sektor energetike u Crnoj Gori pomagao Sekretarijata EZ“, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Administratuvni sporazum o učešću eksperata RAE u radnim grupama ACER-a od januara 2018. potpisali su direktor ACER-a, Alberto Pototchnig i predsednik RAE Branislav Prelević, u prisustvu direktora EZ Janeza Kopača.

„Veoma sam zadovoljan činjenicom da se RAE pridružuje radnim grupama Agencije kao prvi nacionalni regulator iz redova članica EZ“, rekao je Pototschnig.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je daovaj događaj predstavlja suštinu EZ koja je posvećena povezivanju EU i suseda koji su deo istog unutrašnjeg tržišta. “Oni ne mogu biti stvarno deo iste porodice ako nisu deo istih institucija“, dodao je on.

Predsednik Prelević se zahvalio na podršci EZ i istakao da je „RAE počašćena ulogom posmatrača u ACER-u“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. decembar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

8. decembar 2017. - Rekordno visoke temperature širom Jugoistočne Evrope, koje su danima oko 40 stepeni Celzijusa, povećale su...

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

8. decembar 2017. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

8. decembar 2017. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske