Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Crnogorski Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna kompanija “Jugopetrol” planira da proširi svoj energetski portfolio i da oceni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). „To je oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo“, izjavio je Adonis Semelides, izvršni direktor kompanije “Jugopetrol”.

“Jugopetrol” je ranije najavio da planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju.

Semelides je u intervjuu za Dnevne novine rekao da “Jugopetrol” želi da bude deo šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u tom sektoru.

On je podsetio da “Helenik Petroleum” u Grčkoj već niz godina ne ograničava svoje aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već investira u ceo energetski sektor. Tako je ova kompanija uključena u distribuciju prirodnog gasa cevovodima, koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje tečnog prirodnog gasa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana i solarnih panela.

“Verujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u celom energetskom sektoru, naročito kada je reč o proizvodnji električne energije iz OIE. Naš plan je da ove godine budemo aktivni i da ocenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama”, najavio je on.

Semelidis je istakao da iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sedenje skrštenih ruku”.

“Ove godine naš primarni fokus će biti uspešna primena projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbednosti”, istakao je on.

“Jugopetrol” ima maloprodajnu mrežu od 40 benzinskih stanica, tri jahting servisa u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, skladište nafte kapaciteta 128.000 kubnih metara u Baru i dva avio-servisa u Podgorici i Tivtu.

Većinski vlasnik “Helenik Petroleum” osnovao je 2006. godine firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources, koja se bavi ulaganjem u vetroelektrane, hidroelektrane, solarne i elektrane na biomasu u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske