OIE

Crnogorski Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna kompanija “Jugopetrol” planira da proširi svoj energetski portfolio i da oceni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). „To je oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo“, izjavio je Adonis Semelides, izvršni direktor kompanije “Jugopetrol”.

“Jugopetrol” je ranije najavio da planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju.

Semelides je u intervjuu za Dnevne novine rekao da “Jugopetrol” želi da bude deo šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u tom sektoru.

On je podsetio da “Helenik Petroleum” u Grčkoj već niz godina ne ograničava svoje aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već investira u ceo energetski sektor. Tako je ova kompanija uključena u distribuciju prirodnog gasa cevovodima, koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje tečnog prirodnog gasa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana i solarnih panela.

“Verujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u celom energetskom sektoru, naročito kada je reč o proizvodnji električne energije iz OIE. Naš plan je da ove godine budemo aktivni i da ocenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama”, najavio je on.

Semelidis je istakao da iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sedenje skrštenih ruku”.

“Ove godine naš primarni fokus će biti uspešna primena projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbednosti”, istakao je on.

“Jugopetrol” ima maloprodajnu mrežu od 40 benzinskih stanica, tri jahting servisa u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, skladište nafte kapaciteta 128.000 kubnih metara u Baru i dva avio-servisa u Podgorici i Tivtu.

Većinski vlasnik “Helenik Petroleum” osnovao je 2006. godine firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources, koja se bavi ulaganjem u vetroelektrane, hidroelektrane, solarne i elektrane na biomasu u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

17. januar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

17. januar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

17. januar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

17. januar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem