OIE

Crnogorski Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna kompanija “Jugopetrol” planira da proširi svoj energetski portfolio i da oceni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). „To je oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo“, izjavio je Adonis Semelides, izvršni direktor kompanije “Jugopetrol”.

“Jugopetrol” je ranije najavio da planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju.

Semelides je u intervjuu za Dnevne novine rekao da “Jugopetrol” želi da bude deo šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u tom sektoru.

On je podsetio da “Helenik Petroleum” u Grčkoj već niz godina ne ograničava svoje aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već investira u ceo energetski sektor. Tako je ova kompanija uključena u distribuciju prirodnog gasa cevovodima, koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje tečnog prirodnog gasa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana i solarnih panela.

“Verujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u celom energetskom sektoru, naročito kada je reč o proizvodnji električne energije iz OIE. Naš plan je da ove godine budemo aktivni i da ocenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama”, najavio je on.

Semelidis je istakao da iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sedenje skrštenih ruku”.

“Ove godine naš primarni fokus će biti uspešna primena projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbednosti”, istakao je on.

“Jugopetrol” ima maloprodajnu mrežu od 40 benzinskih stanica, tri jahting servisa u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, skladište nafte kapaciteta 128.000 kubnih metara u Baru i dva avio-servisa u Podgorici i Tivtu.

Većinski vlasnik “Helenik Petroleum” osnovao je 2006. godine firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources, koja se bavi ulaganjem u vetroelektrane, hidroelektrane, solarne i elektrane na biomasu u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. januar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. januar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. januar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji