OIE

Crnogorski Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna kompanija “Jugopetrol” planira da proširi svoj energetski portfolio i da oceni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). „To je oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo“, izjavio je Adonis Semelides, izvršni direktor kompanije “Jugopetrol”.

“Jugopetrol” je ranije najavio da planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju.

Semelides je u intervjuu za Dnevne novine rekao da “Jugopetrol” želi da bude deo šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u tom sektoru.

On je podsetio da “Helenik Petroleum” u Grčkoj već niz godina ne ograničava svoje aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već investira u ceo energetski sektor. Tako je ova kompanija uključena u distribuciju prirodnog gasa cevovodima, koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje tečnog prirodnog gasa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana i solarnih panela.

“Verujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u celom energetskom sektoru, naročito kada je reč o proizvodnji električne energije iz OIE. Naš plan je da ove godine budemo aktivni i da ocenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama”, najavio je on.

Semelidis je istakao da iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sedenje skrštenih ruku”.

“Ove godine naš primarni fokus će biti uspešna primena projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbednosti”, istakao je on.

“Jugopetrol” ima maloprodajnu mrežu od 40 benzinskih stanica, tri jahting servisa u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, skladište nafte kapaciteta 128.000 kubnih metara u Baru i dva avio-servisa u Podgorici i Tivtu.

Većinski vlasnik “Helenik Petroleum” osnovao je 2006. godine firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources, koja se bavi ulaganjem u vetroelektrane, hidroelektrane, solarne i elektrane na biomasu u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

17. januar 2018. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

17. januar 2018. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

17. januar 2018. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

17. januar 2018. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije