OIE

Crnogorski Jugopetrol se uključuje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna kompanija “Jugopetrol” planira da proširi svoj energetski portfolio i da oceni potencijal Crne Gore u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). „To je oblast u koju smo zainteresovani da ulažemo“, izjavio je Adonis Semelides, izvršni direktor kompanije “Jugopetrol”.

“Jugopetrol” je ranije najavio da planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju.

Semelides je u intervjuu za Dnevne novine rekao da “Jugopetrol” želi da bude deo šireg energetskog sektora Crne Gore i da ima važnu ulogu u tom sektoru.

On je podsetio da “Helenik Petroleum” u Grčkoj već niz godina ne ograničava svoje aktivnosti samo na preradu nafte i trgovinu naftnim derivatima, već investira u ceo energetski sektor. Tako je ova kompanija uključena u distribuciju prirodnog gasa cevovodima, koji povezuju zemlje jugoistočne Evrope, skladištenje tečnog prirodnog gasa, proizvodnju električne energije iz prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, poput vetroelektrana i solarnih panela.

“Verujemo da Crna Gora ima znatan potencijal rasta u celom energetskom sektoru, naročito kada je reč o proizvodnji električne energije iz OIE. Naš plan je da ove godine budemo aktivni i da ocenimo ovaj potencijal, eventualno kroz saradnju sa drugim lokalnim kompanijama”, najavio je on.

Semelidis je istakao da iako je malo, crnogorsko tržište ne dozvoljava “sedenje skrštenih ruku”.

“Ove godine naš primarni fokus će biti uspešna primena projekta rebrendiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbednosti”, istakao je on.

“Jugopetrol” ima maloprodajnu mrežu od 40 benzinskih stanica, tri jahting servisa u Kotoru, Budvi i Herceg Novom, skladište nafte kapaciteta 128.000 kubnih metara u Baru i dva avio-servisa u Podgorici i Tivtu.

Većinski vlasnik “Helenik Petroleum” osnovao je 2006. godine firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources, koja se bavi ulaganjem u vetroelektrane, hidroelektrane, solarne i elektrane na biomasu u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

17. januar 2018. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

17. januar 2018. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

17. januar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

17. januar 2018. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje