OIE

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dostigla nacionalni cilj od 33 odsto udela zelene energije, pa će Vlada Crne Gore uskoro ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da je Vlada Crne Gore usvojila izveštaj koji potvrđuje da je udeo proizvodnje obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio 39,75 odsto, a u 2019. godini 38,69 odsto, čime je nacionalni cilj ispunjen.

„Ministarstvo će Vladi predložiti da u najskorijem roku stavi van snage Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju. Na ovaj način ćemo zaustaviti dodjelu novih rješenja, kojim se ostvaruje povlašćeni status“, napisao je Bojanić na svom profilu na društvenim mrežama.

Inače, država je odobravala fid-in tarife kao podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

U saopštenju Vlade navodi se da je usvojena Informacija o stepenu realizacije Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina sa Izvještajem o realizaciji Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina.

Ukidanje podsticaja je predviđeno Zakonom o energetici

Na osnovu Izveštaja Vlada je utvrdila da je nacionalni cilj od 33 odsto udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori, ispunjen (u 2018. iznosio je 39,75 odsto, a u 2019. 38,69 odsto) i da u skladu sa Zakonom o energetici Vlada prestaje da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

Članom 98 stav 3 Zakona o energetici, kako se navodi, propisano je da Vlada prestane da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a Regulatorna agencija za energetiku da obustavi dodeljivanje statusa povlašćenog proizvođača, u slučaju dostizanja nacionalnog cilja, ako bi se izgradnjom tih objekata ostvario udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije viši od obaveznog.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

23. jul 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

23. jul 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

23. jul 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

23. jul 2021. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak