OIE

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dostigla nacionalni cilj od 33 odsto udela zelene energije, pa će Vlada Crne Gore uskoro ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da je Vlada Crne Gore usvojila izveštaj koji potvrđuje da je udeo proizvodnje obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio 39,75 odsto, a u 2019. godini 38,69 odsto, čime je nacionalni cilj ispunjen.

„Ministarstvo će Vladi predložiti da u najskorijem roku stavi van snage Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju. Na ovaj način ćemo zaustaviti dodjelu novih rješenja, kojim se ostvaruje povlašćeni status“, napisao je Bojanić na svom profilu na društvenim mrežama.

Inače, država je odobravala fid-in tarife kao podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

U saopštenju Vlade navodi se da je usvojena Informacija o stepenu realizacije Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina sa Izvještajem o realizaciji Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina.

Ukidanje podsticaja je predviđeno Zakonom o energetici

Na osnovu Izveštaja Vlada je utvrdila da je nacionalni cilj od 33 odsto udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori, ispunjen (u 2018. iznosio je 39,75 odsto, a u 2019. 38,69 odsto) i da u skladu sa Zakonom o energetici Vlada prestaje da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

Članom 98 stav 3 Zakona o energetici, kako se navodi, propisano je da Vlada prestane da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a Regulatorna agencija za energetiku da obustavi dodeljivanje statusa povlašćenog proizvođača, u slučaju dostizanja nacionalnog cilja, ako bi se izgradnjom tih objekata ostvario udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije viši od obaveznog.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...