OIE

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dostigla nacionalni cilj od 33 odsto udela zelene energije, pa će Vlada Crne Gore uskoro ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da je Vlada Crne Gore usvojila izveštaj koji potvrđuje da je udeo proizvodnje obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio 39,75 odsto, a u 2019. godini 38,69 odsto, čime je nacionalni cilj ispunjen.

„Ministarstvo će Vladi predložiti da u najskorijem roku stavi van snage Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju. Na ovaj način ćemo zaustaviti dodjelu novih rješenja, kojim se ostvaruje povlašćeni status“, napisao je Bojanić na svom profilu na društvenim mrežama.

Inače, država je odobravala fid-in tarife kao podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

U saopštenju Vlade navodi se da je usvojena Informacija o stepenu realizacije Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina sa Izvještajem o realizaciji Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina.

Ukidanje podsticaja je predviđeno Zakonom o energetici

Na osnovu Izveštaja Vlada je utvrdila da je nacionalni cilj od 33 odsto udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori, ispunjen (u 2018. iznosio je 39,75 odsto, a u 2019. 38,69 odsto) i da u skladu sa Zakonom o energetici Vlada prestaje da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

Članom 98 stav 3 Zakona o energetici, kako se navodi, propisano je da Vlada prestane da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a Regulatorna agencija za energetiku da obustavi dodeljivanje statusa povlašćenog proizvođača, u slučaju dostizanja nacionalnog cilja, ako bi se izgradnjom tih objekata ostvario udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije viši od obaveznog.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...