OIE

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dostigla nacionalni cilj od 33 odsto udela zelene energije, pa će Vlada Crne Gore uskoro ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da je Vlada Crne Gore usvojila izveštaj koji potvrđuje da je udeo proizvodnje obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio 39,75 odsto, a u 2019. godini 38,69 odsto, čime je nacionalni cilj ispunjen.

„Ministarstvo će Vladi predložiti da u najskorijem roku stavi van snage Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju. Na ovaj način ćemo zaustaviti dodjelu novih rješenja, kojim se ostvaruje povlašćeni status“, napisao je Bojanić na svom profilu na društvenim mrežama.

Inače, država je odobravala fid-in tarife kao podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

U saopštenju Vlade navodi se da je usvojena Informacija o stepenu realizacije Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina sa Izvještajem o realizaciji Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine za period 2018-2019. godina.

Ukidanje podsticaja je predviđeno Zakonom o energetici

Na osnovu Izveštaja Vlada je utvrdila da je nacionalni cilj od 33 odsto udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori, ispunjen (u 2018. iznosio je 39,75 odsto, a u 2019. 38,69 odsto) i da u skladu sa Zakonom o energetici Vlada prestaje da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

Članom 98 stav 3 Zakona o energetici, kako se navodi, propisano je da Vlada prestane da podstiče izgradnju novih objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a Regulatorna agencija za energetiku da obustavi dodeljivanje statusa povlašćenog proizvođača, u slučaju dostizanja nacionalnog cilja, ako bi se izgradnjom tih objekata ostvario udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije viši od obaveznog.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.