Otpad

Crna Gora reciklira svega 3 posto otpada, do kraja godine moguće izmene

crna-gora-reciklira-svega-3-posto-otpada-do-kraja-godine-moguće-izmene

Slika: ozon.org.me

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kada bi Crna Gora rešila problem samo ambalažnog otpada, to bi je dovelo blizu ostvarenja nacionalnog cilja od 50 odsto recikliranog otpada, rekao je Igor Jovanović iz Direktorata za upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Na radnom doručku na temu Bren­di­ra­ni ot­pad – Glo­bal­ni iza­zov za odr­ži­vi raz­voj i dru­štve­no od­go­vor­no po­slo­va­nje, Jovanović je rekao da oko 80 odsto am­ba­la­žnog ot­pa­da na­sta­je u do­ma­ćin­stvi­ma, a to zna­či da taj ot­pad po­sta­je ko­mu­nal­ni ot­pad.

Generalna direktorka Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović rekla je da bi Direktiva o ambalažnom otpadu trebalo do kraja godine da postane deo pravnog sistema države, i da će to biti važan korak ka uspostavljanju  održivog sistema upravljanja otpadom u zemlji.

Upravljanje ambalažnim otpadom je zadatak celog društva, od građana do države. To je kompleksna oblast, ali će u budućnosti doneti beneficije, od radnih  mesta do zadovoljenja principa cirkularne ekonomije, naglasila je Vojinović.

Rad­ni do­ru­čak, održan krajem januara, or­ga­ni­zo­va­li su Eko­lo­ški po­kret Ozon i kom­pa­ni­ja Co­ca-co­la HBC Sr­bi­ja i Cr­na Go­ra, uz po­dr­šku Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma Crne Gore.

U Crnoj Gori se trenutno reciklira svega dva do tri odsto otpada ukupno, što je skoro desetostruko manje od, u strateškim dokumentima planiranih 25 odsto do kraja ove godine, izjavila je za TV Crna Gora Maša Tomković iz NVO Zero Waste Montenegro.

Ona očekuje, dodala je, da će otvaranje Poglavlja 27 biti samo početak. Samo za ispunjavanje obaveza, koje se odnose na upravljanje otpadom, prema prvim procenama, biće potrebno oko 350 miliona evra.

Iako rešavanje problema otpada za velike kompanije često znači promene u sistemu proizvodnje i lancu dobavljača, i zahteva vreme i velika ulaganja, Coca-Cola je postavila cilj da do 2030. godine uvede reciklažu svih limenki i svih boca svojih napitaka, rekla je menadžerka za javne i regulatorne poslove Coca-Cola HBC Andrea Radonjić, navodi se u saopštenju jednog od ogranizatora, Ekološkog pokreta Ozon.

U rešavanje ovog izazova sprema se da se uključi i Pivara „Trebjesa“, jer, kako je navela Tanja Dušanić, direktorka za pravne i koorporativne poslove za Crnu Goru i Srbiju, konzorcijuma Molson Coors, kojoj pripada pivara, „svaka ambalaža, brendirana ili ne, završava kao otpad“.

Evropska komisija objavila je nedavo Evropsku strategiju za plastiku u cirkularnoj ekonomiji sa ciljem da se smanji plastični otpad, ali i izmeni način na koji će se proizvodi dizajnirati, proizvoditi, koristiti i reciklirati.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

1. februar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. februar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

1. februar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

1. februar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela