Klimatske promene

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Foto: IRF

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) obezbedio je kredit u vrednosti od 50 miliona evra za podršku zelenom oporavku i dekarbonizaciji privrede. Zajam bi trebalo da pomogne malim preduzećima da sprovedu mere za uštede energije i da se brže oporave od posledica pandemije COVID-19.

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmiće 50 miliona evra Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore koji će ih onda iskoristiti da finansira firme u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma.

Mala i srednja preduzeća maće priliku da iskoriste ovaj novac za rešavanje problema likvidnosti, povećaju konkurentnost i unaprede energetsku efikasnostu, saopštio je IRF.

Zajam će takođe pomoći u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja mladih

Ovo je drugi zajam koji je IRF dobio od EIB-a od početka pandemije, nakon prvih 50 miliona evra u septembru 2020. Prvi kredit iskorišćen je za podršku oporavka više od 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

Najnoviji zajam će takođe pomoći da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje mladih kroz posebne uslove zajma obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska agencija za razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža mu tehničku pomoć u razvoju strategije, smernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.

IRF je prvi na Zapadnom Balkanu dobio finansiranja EIB-a za klimatsku akciju

Irena Radović, izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, rekla je da ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dalje predstavlja izvor neizvesnosti, ali i priliku za Crnu Goru da obezbedi otporan, inkluzivan i zeleni oporavak.

IRF je ponosan što preuzima vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB i što je prvi potpisnik ovakvog kredita za klimatsku akciju na Zapadnom Balkanu, rekla je Radović.

Potpredsednica EIB-a Lilyana Pavlova, koja je odgovorna za rad banke u Crnoj Gori, rekla je da kredit rešava dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavak od COVID-19 i klimatsko delovanje.

Potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovao je i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalne zaštite Crne Gore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

29. novembar 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

29. novembar 2021. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

29. novembar 2021. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

29. novembar 2021. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja