Klimatske promene

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Foto: IRF

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) obezbedio je kredit u vrednosti od 50 miliona evra za podršku zelenom oporavku i dekarbonizaciji privrede. Zajam bi trebalo da pomogne malim preduzećima da sprovedu mere za uštede energije i da se brže oporave od posledica pandemije COVID-19.

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmiće 50 miliona evra Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore koji će ih onda iskoristiti da finansira firme u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma.

Mala i srednja preduzeća maće priliku da iskoriste ovaj novac za rešavanje problema likvidnosti, povećaju konkurentnost i unaprede energetsku efikasnostu, saopštio je IRF.

Zajam će takođe pomoći u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja mladih

Ovo je drugi zajam koji je IRF dobio od EIB-a od početka pandemije, nakon prvih 50 miliona evra u septembru 2020. Prvi kredit iskorišćen je za podršku oporavka više od 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

Najnoviji zajam će takođe pomoći da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje mladih kroz posebne uslove zajma obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska agencija za razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža mu tehničku pomoć u razvoju strategije, smernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.

IRF je prvi na Zapadnom Balkanu dobio finansiranja EIB-a za klimatsku akciju

Irena Radović, izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, rekla je da ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dalje predstavlja izvor neizvesnosti, ali i priliku za Crnu Goru da obezbedi otporan, inkluzivan i zeleni oporavak.

IRF je ponosan što preuzima vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB i što je prvi potpisnik ovakvog kredita za klimatsku akciju na Zapadnom Balkanu, rekla je Radović.

Potpredsednica EIB-a Lilyana Pavlova, koja je odgovorna za rad banke u Crnoj Gori, rekla je da kredit rešava dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavak od COVID-19 i klimatsko delovanje.

Potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovao je i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalne zaštite Crne Gore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije