Konferencija 22 februar registracija - srpski
Klimatske promene

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Foto: IRF

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) obezbedio je kredit u vrednosti od 50 miliona evra za podršku zelenom oporavku i dekarbonizaciji privrede. Zajam bi trebalo da pomogne malim preduzećima da sprovedu mere za uštede energije i da se brže oporave od posledica pandemije COVID-19.

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmiće 50 miliona evra Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore koji će ih onda iskoristiti da finansira firme u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma.

Mala i srednja preduzeća maće priliku da iskoriste ovaj novac za rešavanje problema likvidnosti, povećaju konkurentnost i unaprede energetsku efikasnostu, saopštio je IRF.

Zajam će takođe pomoći u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja mladih

Ovo je drugi zajam koji je IRF dobio od EIB-a od početka pandemije, nakon prvih 50 miliona evra u septembru 2020. Prvi kredit iskorišćen je za podršku oporavka više od 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

Najnoviji zajam će takođe pomoći da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje mladih kroz posebne uslove zajma obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska agencija za razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža mu tehničku pomoć u razvoju strategije, smernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.

IRF je prvi na Zapadnom Balkanu dobio finansiranja EIB-a za klimatsku akciju

Irena Radović, izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, rekla je da ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dalje predstavlja izvor neizvesnosti, ali i priliku za Crnu Goru da obezbedi otporan, inkluzivan i zeleni oporavak.

IRF je ponosan što preuzima vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB i što je prvi potpisnik ovakvog kredita za klimatsku akciju na Zapadnom Balkanu, rekla je Radović.

Potpredsednica EIB-a Lilyana Pavlova, koja je odgovorna za rad banke u Crnoj Gori, rekla je da kredit rešava dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavak od COVID-19 i klimatsko delovanje.

Potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovao je i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalne zaštite Crne Gore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja