Klimatske promene

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Foto: IRF

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) obezbedio je kredit u vrednosti od 50 miliona evra za podršku zelenom oporavku i dekarbonizaciji privrede. Zajam bi trebalo da pomogne malim preduzećima da sprovedu mere za uštede energije i da se brže oporave od posledica pandemije COVID-19.

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmiće 50 miliona evra Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore koji će ih onda iskoristiti da finansira firme u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma.

Mala i srednja preduzeća maće priliku da iskoriste ovaj novac za rešavanje problema likvidnosti, povećaju konkurentnost i unaprede energetsku efikasnostu, saopštio je IRF.

Zajam će takođe pomoći u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja mladih

Ovo je drugi zajam koji je IRF dobio od EIB-a od početka pandemije, nakon prvih 50 miliona evra u septembru 2020. Prvi kredit iskorišćen je za podršku oporavka više od 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

Najnoviji zajam će takođe pomoći da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje mladih kroz posebne uslove zajma obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska agencija za razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža mu tehničku pomoć u razvoju strategije, smernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.

IRF je prvi na Zapadnom Balkanu dobio finansiranja EIB-a za klimatsku akciju

Irena Radović, izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, rekla je da ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dalje predstavlja izvor neizvesnosti, ali i priliku za Crnu Goru da obezbedi otporan, inkluzivan i zeleni oporavak.

IRF je ponosan što preuzima vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB i što je prvi potpisnik ovakvog kredita za klimatsku akciju na Zapadnom Balkanu, rekla je Radović.

Potpredsednica EIB-a Lilyana Pavlova, koja je odgovorna za rad banke u Crnoj Gori, rekla je da kredit rešava dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavak od COVID-19 i klimatsko delovanje.

Potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovao je i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalne zaštite Crne Gore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

29. novembar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

29. novembar 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

29. novembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

29. novembar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.