Električna energija

CEDIS na putu da gubitke u distributivnoj mreži smanji ispod 10 odsto

cedis gubici mreza ivanovic

Foto: CEDIS

Objavljeno

07.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) smanjio je gubitke u mreži sa 12,93 odsto na 10,84 odsto, a plan je da do kraja godine taj procenat padne ispod deset odsto, izjavio je Vladimir Ivanović, izvršni direktor kompanije.

CEDIS je u poslednje tri godine, kako je rekao Vladimir Ivanović, posvetio maksimalnu pažnju smanjenju gubitaka na mreži, što je u uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata bilo od presudnog značaja.

U prethodne tri godine smanjeni su gubici sa 12,93 odsto, koliko su iznosili na kraju 2020. godine, na 10,84 odsto, koliko su bili na kraju prošle godine, naveo je Ivanović za Pobjedu.

Za smanjenje gubitaka zaslužne su akcije koje su  sprovedene u Sektora za mjerenje, a odnose se na nelegalno priključene objekte, kontrolu gubitaka na trafo-reonima, kao i na proširenje III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije (AMM).

Otkrivanje nelegalnih priključaka predstavlja mukotrpan proces

On je naveo da nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistributivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija, istakao je Ivanović.

Postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, prema njegovim rečima, predstavlja mukotrpan proces.

Ivanović je naveo da je napravljen plan za smanjenje gubitaka ispod deset odsto, odnosno na 9,99 odsto za kraj ove godine, dok se u narednim godina očekuje dodatno smanjenje.

CEDIS je nabavio više od 80.000 brojila

On je najavio da bi CEDIS, na osnovu sadašnjih projekcija, godinu trebalo da završi sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti.

Moguće je, kakol je dodao, očekivati neto gubitak zbog povećanih troškova amortizacije koji su rezultat uvećanja vrednosti imovine, a na koje CEDIS nije mogao uticati.

U vezi sa brojila, Ivanović je naveo da je kompanija na tenderima kupila više od 80 hiljada brojila, koja će do kraja godine biti u posedu kompanije, što je dovoljno za jedan duži period.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

7. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

7. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

7. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

7. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović