Životna sredina

Bukti drugi požar na deponiji u Kraljevu, vazduh opasan po zdravlje

pozar na deponiji Kraljevo

Foto: Bakhrom Tursunov da Pixabay

Objavljeno

15.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Pored ekstremno visokih temperatura, građani Kraljeva se ovih dana suočavaju sa zagađenim vazduhom, zbog požara na gradskoj deponiji.

Deponija na Kulagića adi u Kraljevu od jutros gori i to drugi put ove nedelje. Inspekcija za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva izdala je preporuku Kraljevčanima da ne provetravaju objekte i da maksimalno smanje boravak na otvorenom.

„Prema nezvaničnim saznanjima, nepoznata lica palila su neke krevete na deponiji. Tamo nema otvorenog plamena, a beli dim se diže, jer su četiri cisterne na terenu i gase neprestano. To nije onaj crni dim. Na terenu su mehanizacija Vodovoda, Čistoće i kraljevačkih Puteva“, rekao je za RTS Novica Lišanin, direktor JKP Čistoća Kraljevo.

Podaci iz stanice za automatski monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine pokazali su veliko prekoračenje dozvoljenih vrednosti zagađujućih čestica tipa PM10 i PM 2.5. Ta mikroskopska prašina sadrži stotine hemikalija izuzetno štetnih po ljudsko zdravlje. Jutros je merna stanica u Kraljevu pokazala koncentraciju čestica PM10 od 143 mikrograma po kubnom metru, a nivo PM2.5 dostigao je 66,2 mikrograma.

Dozvoljena srednja dnevna vrednost za PM10 ne sme da prekorači 50 mikrograma. Godišnja granica za PM2.5 je 25 mikrograma po kubnom metru, a dnevna nije propisana.

Trenutni nivo čestica PM2.5 iznosi 43 mikrograma, a PM10 čestica 82 mikrograma po kubiku vazduha, pokazuju podaci dostupni na aplikaciji xEco.

Foto: xEco
Foto: xEco

Požar je juče izbio i na deponiji u Beočinu, iznad cementare, stvarajući ogromne oblake dima koji su prekrili čitavo naselje. Proteklih nedelju dana gorele su mnoge deponije u Srbiji, između ostalih u Surdulici, Petrovcu na Mlavi, Bogatiću i Knjaževcu.

Požari na deponijama mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje ljudi

Požari na deponijama mogu nastati usled nekoliko uzroka. Metan je prvi element koji pogoduje izbijanju i širenja vatre, jer je takozvani akcelerator. Nastaje raspadanjem biorazgradivog odnosno organskog otpada. Gorivi materijali poput plastike, papira i zapaljivih supstanci iz različitih vrsta opasnog otpada koji ne bi ni smeli da se nađu na deponiji jesu drugi faktor nastanka požara i njegovog održavanja. Za inicijalnu varnicu je dovoljno i prelamanje svetlosti kroz bačeno staklo.

Oslobađaju se opasne zagađujuće materije, poput kanceroganih dioksina i furana, hemijskih jedinjenja za koje u Srbiji ne postoji monitoring.

Požari na deponijama mogu dovesti do emisija teških metala kao što su olovo, kadmijum i živa. Oni se akumuliraju u organizmu i mogu izazvati dugoročne zdravstvene probleme, uključujući neurološke poremećaje i oštećenje bubrega.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da zagađen vazduh uzrokuje nekoliko hiljada prevremenih smrtnih slučajeva godišnje u Srbiji. Novi izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, ‘Uticaj požara na deponijama na zagađenje vazduha i zdravlje ljudi u Srbiji’, sugeriše da zagađenje vazduha može biti odgovorno za od 5.000 do 7.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mikroplastika pronadjena u mozdanom tkivu

Mikroplastika pronađena u moždanom tkivu

15. avgust 2024. - Najnovije itraživanje pokazuje zabrinjavajuću količinu nakupljanje mikroplastike u ljudskom telu, posebno mozgu

Lafarge Srbija

Lafarge Srbija pokreće prvu fabriku za iskorišćavanje pepela u proizvodnji cementa

15. avgust 2024. - Lafarge Srbija planira fabriku u blizini termoelektrane Nikola Tesla B gde bi pepeo koji nastaje kao nusproizvod sagorevanja koristila u proizvodnji cementa

srbija zakon o energetici nuklearke

Srbija spremila izmene Zakona o energetici: Ukida se zabrana gradnje nuklearki

15. avgust 2024. - Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici trajaće od danas, 21. avgusta, do 10. septembra

pozar na deponiji Kraljevo

Bukti drugi požar na deponiji u Kraljevu, vazduh opasan po zdravlje

15. avgust 2024. - Pored ekstremno visokih temperatura, građani Kraljeva se ovih dana suočavaju sa zagađenim vazduhom, zbog požara na gradskoj deponiji.