Vesti

Bugarski i makedonski operatori prenosnog sistema održavaće zajedničke aukcije

Bugarski i makedonski operatori prenosnog sistema odrzavace zajednicke aukcije

Photo: ESO

Objavljeno

24.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bugarski operator prenosnog sistema za električnu energiju ESO i makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju MEPSO potpisali su sporazum o zajedničkim aukcijama za raspodelu kapaciteta.

Sporazum su parafirali Ivan Jotov, direktor ESO, i Sašo Vasilevski, direktor MEPSO, tokom zajedničke sednice vlada Makedonije i Bugarske, koja je održana juče u makedonskom gradu Strumica.

Sporazum je potpisan na osnovu dogovorenih zajedničkih pravila za dodelu kapaciteta na bugarsko-makedonskoj granici, koji su odobreni od strane nacionalnih regulatornih organa dve zemlje.

“Dokumentom se uređuju uslovi za sprovođenje zajedničkih tendera dva operatora koji će se primenjivati od 2018. godine. Trenutno, ESO i MEPSO dodeljuju po 50% prenosnih kapaciteta između Bugarske i Makedonije, u skladu sa svojim pravilima za aukcije. Nova pravila za aukcije olakšaće trgovcima korišćenje jedne platforme”, naveo je u saopštenju ESO.

Učesnici na tržištu u Makedoniji moći će da učestvuju sa svojim bugarskim partnerima na dnevnim aukcijama, koje će u ime oba operatora održavati ESO.

Tenderske procedure za rezervaciju raspoloživog prenosnog kapaciteta na godišnjem i mesečnom nivou organizovaće i sprovoditi MEPSO.

“Sprovođenje zajedničkih aukcija na bugarsko-makedonskoj granici će pomoći da se povećaju prenosni kapaciteti koji se raspoređuju na dnevnom nivou. Kapaciteti, distribuirani na mesečnim i godišnjim aukcijama, koje nisu iskoristili učesnici na tržištu, ESO će ponovno raspodeliti na dnevnim aukcijama. Veće dnevno snabdevanje će povećati likvidnost nacionalnih energetskih berzi u regionu i trgovanje električnom energijom”, naveo je ESO u saopštenju.

Zajedničke procedure za rapodelu kapaciteta su neophodni prvi korak na putu ka ujedinjenju tržišta i spajanju berzi električne energije u jugoistočnoj Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

24. novembar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. novembar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

24. novembar 2017. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

24. novembar 2017. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika