Električna energija

Bugarska traži pomoć EU da prestane da koristi ugalj u energetici

Bugarska traži pomoć EU da prestane da koristi ugalj u energetici-boyko-borisov

Slika: Bojko Borisov, premijer Bugarske (Savet ministara Republike Bugarske)

Objavljeno

21.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je od Evropske komisije da pomogne zemljama Centralne i Istočne Evrope da prestanu da koriste ugalj u sektoru energetike.

Borisov je rekao da Bugarska može da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte najviše 40% do 2030. To je manje od 55%, što je kao cilj na nivou cele Evropske unije predložila Evropska komisija, i manje od 60% koliko traži Evropski parlament. U toku su pregovori o tome koliki će biti cilj na nivou EU.

Bugarska može da smanji emisije najviše 40%, dok evropske institucije razgovaraju o cilju na nivou cele EU u rasponu od 55% do 60%

Smanjenje emisija od 40% je sve što Bugarska može sama da postigne, rekao je Borisov u Briselu, saopštila je bugarska vlada.

Pomoć je potrebna ne samo Bugarskoj, već i svim zemljama centralne i istočne Evrope

Borisov je ponovio da zemlja podržava borbu protiv klimatskih promena, zaštitu životne sredine i stvaranje društva sa niskim emisijama ugljenika, ali da istovremeno Bugarska želi da Evropska komisija pripremi plan za zemlje Centralne i Istočne Evrope, u kojima se većina energije proizvodi iz uglja.

Bugarska, na primer, proizvodi 60% energije iz uglja, rekao je on.

Borisov je o ovom problemu razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tim energetskih eksperata iz Bugarske će vrlo brzo poslati pismo Evropskoj komisiji sa spiskom izazova sa kojima bi se zemlja suočila ako bi ubrzala prestanak upotrebe uglja.

EK tražila od Bugarske da sprovede mere za podršku postupnog prestanka korišćenja uglja

Evropska komisija je pre nedelju dana objavila analizi bugarskog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP).

NEKP predviđa da udeo obnovljive energije u potrošnji električne energije bude 30% do 2030.

U analizi se od balkanske zemlje traži da razmotri ulaganja i mere u klimatskom i energetskom sektoru. Jedna od predloženih mera odnosi se na sprovođenje strategije za prestanak korišćenja uglja sa preciznim rokovima, kao i obezbeđivanje pravedne tranzicije regiona zavisnih od uglja i lignita.

Do 2030. oko 30% proizvodnje električne energije i dalje će dolaziti iz uglja

Bugarska je NEKP-om predvidela da obnovljivi izvori energije do 2030. imaju udeo od 30% u bruto finalnoj potrošnji električne energije u poređenju sa 21% u 2020. godini i povećanje sa 31% na 43% u sektoru grejanja i hlađenja.

U periodu između 2020. i 2030. očekuje se porast neto instaliranog kapaciteta elektrana koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora za 2,6 GW (solar 2,2 GW, vetar 250 MW, biomasa 230 MW). U 2030. oko 30% proizvodnje električne energije i dalje će dolaziti iz uglja, u poređenju sa 48% u 2020.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. oktobar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. oktobar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. oktobar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. oktobar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.